DE ULTIEME ZUIDKUST TOUR

ULTIEME zuidkust
De zuidkust van IJsland is een pareltje. Gletsjers, prachtige watervallen, meren met ijsschotsen en zwarte zand stranden. Overal waar je kijkt is het mooi, elke vijf à tien minuten is het landschap compleet anders en nergens in IJsland hangt het mooiheidsgehalte (is dat een woord? Zo niet, nu wel) meer af van het weer dan hier.

Doe je deze route op een regenachtige daar waar de grijze wolken zo laag hangen dat je de bergen naast de weg niet eens kunt zien, dan mis je een groot deel van de ervaring. Natuurlijk is het nog steeds prachtig, maar áls je de kans hebt om een beetje in je planning voor IJsland te schuiven: doe deze route dan op de dag met het mooiste weer.

Let wel op: deze route is in principe in 1 dag te rijden, ik heb het zelf al eens gedaan (op een mooie dag begin september), maar het is een héle lange dag en wij hebben een aantal bezienswaardigheden overgeslagen en alleen vanaf de weg bekeken. Het beste kun je deze route in minstens twee dagen doen met een overnachting in Vík.

Hoe kom je bij de zuidkust?
Vanuit Reykjavik volg je weg 1 naar het zuiden, je rijdt over de bergpas Hellisheidi en dan is het eigenlijk een kwestie van de weg volgen. Vrijwel alle bezienswaardigheden liggen meteen aan de weg, een enkele moet je een klein stukje voor van de hoofdweg af rijden.

In principe rij je eerst door Hveragerdi, vervolgens door Selfoss en Hella en daarna kom je langs Hvolsvollur, vanaf daar begint deze route ongeveer.

1. Gluggafoss/Merkjárfoss
De Gluggafos (of Merkjárfoss) is een iets minder bekende waterval in IJsland. Deze valt van een klif naar beneden en vervolgens valt ie nog een keer. Gluggafoss betekent zoiets als raamwaterval. Een paar honderd meter verderop is overigens nog een waterval te vinden, de Thórdarfoss.
Locatie: Vanaf Hvolsvollur weg 261 volgen, na een kwartier sta je dan bij deze waterval
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

21/11 Zuidkust met papa, annemieke, marlies
2. Landeyjahöfn
Hier is niet heel veel te beleven, maar mocht je een leuke stop willen maken op de Westman eilanden kun je hier even bijtanken in de ‘stad’ (eigenlijk is het alleen het gebouw waarvandaan de ferry vertrekt), de ferry naar de eilanden vertrekt namelijk vanaf hier.
Locatie: Vanaf weg 1 sla je 254 in, aan het eind van de weg vind je de haven.
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

3. Vestmannaeyjar
De Westman eilanden, vulkanische eilanden waar zo’n 1000 mensen in totaal wonen. Kleine eilandjes ter grootte van een rots en Heimaey, het thuiseiland en meteen ook het grootste eiland. In de zomer kun je een ribsafari doen om de eilanden heen, dit schijnt echt héél gaaf te zijn. Heimaey heeft namelijk een rots die eruit ziet als een olifant. Ook kun je op het thuiseiland heerlijk hiken/wandelen over de vulkaan heen én is het de broedplaats van de papegaaiduikers.
Locatie: neem de ferry vanaf Landeyjahöfn
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis, maar de ferry en ribsafari kosten uiteraard wel geld.

06/09 Zuidkust
4. Seljalandsfoss
Dit is de waterval waar je letterlijk omheen kunt lopen, je kunt achterlangs lopen (mits het niet spekglad is van het ijs in de winter) en word daarbij ook wel een klein beetje nat. Trek dus vooral je regenpak even aan voor je een rondje hieromheen loopt. Vooral bij zonsopkomt en zonsondergang is deze waterval extra mooi door het licht wat door het water heen schijnt.
Locatie: vanaf weg 1 sla je weg 249 in.
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

02/10 t/m 05/10 Mama en Oma
5. Gljúfrabúi
Zo’n 500 meter van de Seljalandsfoss bevindt zich de Gljúfrabúi, de waterval verstopt in een grot. Misschien wel mijn favoriete waterval van heel IJsland. Je kunt via een aantal stenen het kleine riviertje overlopen de grot in en vervolgens sta je dus ín de grot, hier ligt een enorm rotsblok waar je op kunt klimmen om nog dichterbij te komen, maar let wel op: ook hier wordt je best wel nat, zeker als het zomer is en/of regent, dan valt er namelijk extra veel water en aangezien je in een grot staat…. Ook even je regenpak aantrekken dus.
Locatie: 500 meter vanaf de Seljalandsfoss aan weg 249, je kunt hier gewoon naartoe wandelen, of eventueel je auto iets dichterbij rijden.
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis.

6. Thórsmörk
Ik twijfelde of ik deze erbij moest zetten. Het is deels de zuidkust, maar deels het binnenland, dus voor de volledigheid vermeldt ik ‘m nu wel, maar als je er meer over wil weten/wandeltips wil dan verwijs ik je door naar de blog over het binnenland die er binnenkort aan komt.
Locatie: vanaf de Gluggafoss gaat weg 261 over in weg F261, als je deze volgt kom je voor een deel langs het nationale park. Vanaf de Seljalandsfoss kun je weg 249 volgen die verandert in weg F249. Let wel op: F wegen mag je alleen met een 4×4 overheen!
Openingstijden: altijd, tenzij de weg ernaartoe is afgesloten
Prijs: gratis

20/02 Zuidkust met mama
7. Eyjafjallajökull
Vervolgens kom je langs de Eyjafjallajökull, waar ook een eruption centre is met o.a. een film/tentoonstelling en aan de andere kant van de weg vindt je de boerderij die bekend is van alle foto’s. Hier staan ook borden ter vergelijking.
Locatie: Weg 1 volgen, aan de rechterkant (de kant van de zee) vindt je het Eruption Centre, zo’n 15 minuten van de Seljandsfoss af. Aan de andere kant van de weg, Thorvaldseyri heet deze weg, vind je de boerderij.
Openingstijden: het Eruption Centre is geopend van 10:00-16:00 tussen 1 mei – 31 mei en 1 september – 30 september, van 09:00-18:00 tussen 1 juni en 31 augustus en van 11:00-16:00 tussen 1 oktober en 30 april, maar is dan wel gesloten in weekenden, met Kerst, Pasen en Nieuw Jaar.
Prijs: Toegang tot het Eruption Centre is 800 ISK en gratis voor kinderen onder de 12.

8. Seljavallalaug
Hou je van zwemmen in een geothermisch verwarmd zwembad? In een landschap wat met geen woorden te beschrijven is? Zeer waarschijnlijk helemaal alleen, met niemand om je heen? Dan is dit de plek waar je naartoe moet. De route is een beetje lastig uit te leggen, maar in principe loop je er zo naar toe.
Locatie: Na de afslag voor het Eruption Centre vind je weg nummer 242 met de naar Raufarfell. Hier rij je in en volg je de weg tot je een bord ziet met daarop Seljavellir. Je komt dan uit bij een nieuw zwembad waar je kunt parkeren. Vanaf de parkeerplaats loop je zo’n 15 tot 20 minuten naar het einde van de vallei en aan het einde zie je een klein zwembad om de hoek. Je kunt het pas zien als je er vlak voor staat, dus als je denkt dat je verkeerd loopt? Waarschijnlijk niet. Je moet over/door een klein stroompje heen en de weg is een beetje hobbelig, maar in principe is het goed te doen.
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

04/10 Zuidkust
9. Skógafoss
Nog een waterval. Bereid je maar voor want er komen er nog meer! Deze waterval is prachtig breed, je kunt er heel dichtbij staan én er loopt een pad (trappen!) naar boven op de berg zodat je ‘m ook van boven kunt bekijken. Ik vind ‘m van beneden veel indrukwekkender, maar er is ook een heerlijk wandelpad bovenaan de berg (fimmvorduhals), dus mocht je daarin geïnteresseerd zijn dan kun je je hart ophalen bij deze waterval.
Locatie: Sla de afslag “Skogar” in en volg de weg naar de parkeerplaats.
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

19/11 Gletsjerwandeling
10. Solheimajökull
Ben je iets avontuurlijker ingesteld? Dan kun je op bepaalde tijden een gletsjerwandeling doen op de Solheimajokull gletsjer, een prachtige gletsjer. Vaak moet je wel even reserveren, maar zelfs als je geen wandeling op de gletsjer wil doen, dan kun je altijd even van dichtbij gaan kijken. Pas wel op, er staan borden waar je niet voorbij mag zonder gids, doe dit dus ook niet.
Locatie: Sla vanaf de hoofdweg weg nummer 221 in, deze komt uit op een parkeerplaats waarvandaan je de gletsjer kunt zien, en vanaf hier kun je ook nog wat dichterbij wandelen.
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis, tenzij je een gletsjerwandeling doet. Via mountain guides kost een gletsjerwandeling 14.500 ISK (100 euro) of een gletsjerwandeling met ijsklimmen 19900 ISK (140 euro).

11. Solheimasandur
Het bekende neergestorte vliegtuig mag je natuurlijk niet missen. Het is een beetje lastig om de weg te vinden en op dit moment hebben de boeren die het land bezitten de weg afgesloten vanwege toeristen die asociaal met het land omgingen, maar hopelijk komt daar snel weer verandering in.
Locatie: Vanaf de afslag naar weg 221 (Solheimajokull), is het zo’n 2 km rijden naar de afslag voor deze weg. Aan de rechterkant vind je een soort hekje met een gravelweg, je mag hier officieel alleen met een 4×4 overheen rijden, maar dit is niet per se nodig (let wel: als je zonder 4×4 gaat met een gehuurde auto kun je een flinke boete krijgen). Vervolgens als je de weg dus ingeslagen bent is het zo’n 4 km rijden tot je een afsplitsing tegenkomt, hier moet je links aanhouden. Hierna is het nog een paar honderd meter tot je op een zwart zand strand terecht komt en hier moet je gewoon de weg blijven volgen richting zee. Het vliegtuig ligt achter een duin en is dus wat lastig te zien, maar als je gewoon blijft rijden vind je ‘m wel. Afslag GPS coördinaten: 63.4912391, -19.3632810 en de coördinaten van het vliegtuig: 63.459523, – 19.364618. Op dit moment is de weg dus afgesloten en moet je die 4km lopend afleggen.
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

06/09 Zuidkust
12. Dyrhólaey
Van watervallen en gletsjers naar prachtige rotsformaties in het water. We beginnen met een natuurlijke rotsbrug die de zee in loopt. Er staat een vuurtoren in, zijn kleine zwarte strandjes tussen de rotsen en het uitzicht wat je vanaf hier hebt op het zwarte zandstrand van Reynisfjara is onbeschrijflijk.
Locatie: weg 218 volgen richting het water. Er is hier een afsplitsing waarvan de ene helft een berg op gaat (redelijk steil) en de andere richting een parkeerplaats iets dichter bij het water
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

21/11 Zuidkust met papa, annemieke, marlies
06/09 Zuidkust
13. Reynisfjara
Het bekende zwarte zand strand. Prachtige rotsen in het water, grotten en vooral een hele gevaarlijke onderstroming, dus blijf een beetje uit de buurt van het water en let goed op. Desalniettemin zeker een bezoekje waard.
Locatie: weg 215 volgen richting het water
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

20/02 Zuidkust met mama
14. Vík
Doe je deze route in een dag? Dan is dit de plek voor een lunchstop, er zitten hier een aantal fijne restaurantjes. Ga je liever picknicken? Ga aan het water zitten met uitzicht op Reynisdrangar. Mooier kan bijna niet.
Locatie: Vík, weg 1 loopt door deze ‘stad’
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

20/02 Zuidkust met mama
15. Reynisdrangar
En dan eindelijk de Reynisdrangar van dichtbij. De gekke rotsformaties hebben vanuit Vík een ander silhouet dan vanaf Reynisfjara, dus zorg dat je hier ook even (kort) stopt. Vanaf deze kant lijken ze namelijk groter. Nog een voordeel aan deze kant van het strand? Het is hier een stuk rustiger dan Reynisfjara.
Locatie: Rij in Vík richting het water net voor het benzinestation, hier vind je een parkeerplaats vlak bij het strand en kun je het laatste stukje richting het water lopen voor het mooiste uitzicht.
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

16. Hjörleifshöfdi
Een soort eiland op het land. Ooit was dit een echt eiland, maar inmiddels is het water een stuk teruggetrokken. Leuk om even kort te stoppen, maar je kunt het ook prima vanaf de weg bekijken.
Locatie: zo’n 14km na Vík de afslag naar rechts nemen. De weg hier heet Hjörleifshöfdi
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

17. Fjadrárgljúfur

3/6 Zuidkust

Deze prachtige kloof moet je écht bezoeken. De kleuren, de rotspartijen, het riviertje wat er doorheen stroomt. Zo’n prachtige omgeving kom je nergens anders tegen.
Locatie: Sla weg 206 in (op de borden aangegeven) en volg de weg tot je uitkomt bij de parkeerplaats, bij alle afsplitsingen links aanhouden, hierna is het nog een stukje lopen naar de kloof.
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis
3/6 Zuidkust

18. Kirkjugólf
Nog meer mooie rotsformaties. In de buurt van Kirkjubaerjarklaustur vind je Kirkjugólf, een stukje land met heel veel hexagonale basaltkolommen. Kirkjugólf betekent zoiets als ‘kerkgrond’ en dat blijkt wel als je naar de grond kijkt hier.
Locatie: sla weg 203 in vanaf de hoofdweg, na een paar honderd meter vind je de basaltkolommen
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

20/02 Zuidkust met mama
06/09 Zuidkust
19. Foss á Sídu
Na een tijdje geen watervallen tegengekomen te zijn is het weer tijd voor een nieuwe waterval. Vanaf de weg is ie al goed zichtbaar en hij is werkelijk waar prachtig! Hij valt een enorm stuk naar beneden en vooral in de zomer, met het groene gras eromheen, is dit echt een plaatje om te bekijken.
Locatie: de waterval bevindt zich aan de linkerkant van de weg zo’n 15km van Kirkjubaerklaustur af. Je kunt hier een afslag nemen richting wat boerderijen om dichterbij te komen.
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

20/02 Zuidkust met mama
20. Eldhraun
Dit enorme lavaveld wat gevormd is door de uitbarsting van de Laki vulkaan is bizar en bijzonder. Het mos wat over het lava heen groeit laat het magisch lijken.
Locatie: rondom weg 1, zo’n 5km van Foss á Sídu. Halverwege het lavaveld is een kleine parkeerplaats met wat informatieborden
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

21. Skaftafell
Tijd voor een nationaal park. Hier kun je heerlijk wandelen, van de natuur genieten (als je dat nog niet deed) en watervallen spotten. Een van de mooiste watervallen van Ijsland bevindt zich in dit nationale park.
Locatie: volg weg 998 naar de parkeerplaats, vanaf hier zijn verschillende wandelroutes te vinden
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

22. Svartifoss
De zwarte waterval heeft wat weg van een kerkorgel. De basaltkolommen hangen van boven naar onderen en onder de waterval liggen stukken afgebroken rots. Het gletsjerwater is kraakhelder en drinkbaar, dus na de wandeling hier naartoe kun je meteen je flesje water weer vullen!
Locatie: zo’n 2km vanaf de parkeerplaats, je moet dit stuk wel lopen. Het is een makkelijk te volgen pad, hoewel het af en toe wat steil is
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

20/02 Zuidkust met mama
06/09 Zuidkust
23. Svínafellsjökull
Heb je op de Solheimajökull geen gletsjerwandeling gedaan en daar nu spijt van? Op de Svínafellsjökull kun je het gewoon nog eens doen! Onder begeleiding van mountain guides kun je een prachtige wandeling maken over een gletsjer die íets minder bekend is dan de Solheimajökull. Geen zin in een wandeling op de gletsjer? Dan kun je natuurlijk ook gewoon even van dichtbij gaan kijken.
Locatie: ongeveer 1km na de afslag naar Skaftafell (998) is er een nieuwe afslag richting de gletsjer
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis, tenzij je een gletsjerwandeling doet

24. Fjallsárlón
Het minder bekende gletsjermeer, wat langzaamaan ook steeds populairder wordt. Wil je dus eerst genieten van de rust voor je naar het grotere en bekendere meer gaat? Stop dan even hier en geniet van de ijsschotsen die langzaam over het meer drijven. Dit is echt een afgesloten meer, dus de ijsschotsen blijven op het meer drijven tot ze smelten.
Locatie: zo’n 45km na Skaftafell vind je de afslag naar het eerste gletsjermeer, het staat aangegeven op de borden
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

06/09 Zuidkust
25. Jökulsárlón
En dan dé attractie van IJsland. Het grote gletsjermeer. Terwijl je over de brug rijd schieten de ijsschotsen al onder je door richting zee en zodra je van de parkeerplaats af loopt kan je dag niet meer stuk, geloof mij. Een van de mooiste plekken van IJsland. Bergen/heuvels om het meer van bovenaf te bekijken, zeehondjes die tussen het ijs door zwemmen, een zwart strandje, doorzichtige ijsblokken op het land en prachtige felblauwe ijsschotsen in het water.
Locatie: ongeveer 10km na het Fjallsárlón, de afslag naar links meteen als je de brug over rijd
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

20/02 Zuidkust met mama
26. Diamond beach
Diamond beach, voor de liefhebbers van diamanten. De ijsschotsen uit het Jökulsárlón drijven richting zee, maar sommigen worden terug het land op geworpen door de sterke stroming. Op dit zwarte zand strand vind je dus ijsschotsen zo klein als kiezels, doorzichtig, maar ook enorm grote ijsblokken worden terug het strand op geworpen, soms felblauw, soms wit, soms grijs van het as en andere viezigheid. Een prachtige, magische plek.
Locatie: meteen over de brug afslaan naar rechts, of als je vanaf het Jökulsárlón komt: de weg oversteken
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

Hieronder vind je de routebeschrijving via google maps. Let wel: dit is de route van stad naar stad, alle overige stops zijn aangegeven met andere tekens, omdat google maps niet zo veel stops toelaat.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *