DE ULTIEME SNÆFELLSNES TOUR

ultieme snaefellsnes tour
Met de kaart van Snæfellsnes naast me op mijn bureau en alle foto’s die ik tijdens mijn twee uitstapjes daar naartoe maakte vond ik het wel eens tijd om alle mooie plekjes op dit schiereiland met jullie te delen.

Hoe kom je op Snæfellsness? Eigenlijk heel simpel, je volgt de ringweg (weg 1 dus) naar het noorden en neemt vervolgens bij Borgarnes de afslag naar weg 54. Eigenlijk ligt weg 54 bijna om heel het schiereiland heen, het enige stukje wat een andere naam heeft is het gedeelte om de Snæfellsjökull heen, dat is weg 574. Zeker waard om ook overheen te rijden, sowieso ook omdat het gedeelte in de bergen van weg 54 in de winter niet begaanbaar is. Uiteindelijk zal je in de winter dus weg 56 van het noorden naar het zuiden moeten nemen, omdat de andere twee bergwegen geen prioriteit hebben om schoongehouden te worden in de winter.

Vrijwel alle bezienswaardigheden op Snæfellsnes zijn gratis, tenzij je natuurlijk een tour de gletsjer op doet of een museum in gaat. Een vrij goedkoop uitstapje vanuit Reykjavík dus!

Let op: dit is een héle lange route met heel veel stops. Je kunt dit in een dag doen, maar dan ben je heel erg lang weg en dit raad ik dan ook niet aan. Neem de tijd, maak er een uitstapje van twee of drie dagen van, zodat je niet gehaast hoeft door te rijden. Zeker in de winter heb je hier, als je overal stopt, minstens twee dagen nodig. In de zomer zou het eventueel in een dag kunnen, maar zoals ik al zei: dat is een hele lange dag. Overweeg dus een overnachting in Arnarstapi óf als je iets verder door wil rijden Olafsvík (niet meegenomen in de route).

01/02 Snaefellsnes

1. Borgarnes
Eigenlijk nog niet op Snæfellsnes gelegen, maar stiekem zeker een stop waard, sowieso om even koffie te drinken en taart te eten (de worteltaart is VERRUKKELIJK!!!!!!!) in de een-na beste bakkerij van het land, maar ook omdat er hier in de stad een settlement museum is met onder andere een tentoonstelling over Egils Saga, zeer interessant om naartoe te gaan als je meer over de IJslandse sagen wil weten. Daarnaast zijn er in deze stad op verschillende plekken oude IJslandse huizen te vinden. Ook erg leuk om te zien.
Locatie: Weg 1 richting het noorden vanuit Reykjavik.
Openingstijden museum: 10:00 – 21:00
Prijs museum: 2500 ISK, kinderen onder 14 gratis, senioren, studenten en families 1900 ISK.

13/09 Snæfellsnes

2. Gerðuberg
De eerste echte stop op Snæfellsnes. De hexagonale rotsformaties zijn enorm, sommige zijn afgebroken, anderen zijn meters hoog. Je kunt erop klimmen (wees wel voorzichtig) en als je vanaf hier naar de zee kijkt kun je meteen zien hoe ver de zee is teruggetrokken. Het hele landschap heeft ooit onder water gestaan tot aan deze rotsformaties, dit is ook de reden dat ze er zo uit zien.
Locatie: Vanaf weg 54 neem je de afslag naar Ytri-Tunga (een boerderij) richting de bergen, na een klein stukje rijden vind je aan de linkerkant de basalt kolommen. Gerðuberg staat overigens ook aangegeven op de borden langs de weg.
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

13/09 Snæfellsnes

3. Ytri Tunga
Een van de weinige stranden in IJsland die geen zwart zand heeft. Maar dat is niet het enige bijzondere aan dit strandje: er zijn hier namelijk héél veel zeehondjes te vinden, liggend op het strand, of op de rotsen in het water.
Locatie: Neem vanaf weg 54 de afslag naar Ytri Tunga richting het water.
Openingstijden: altijd, al hangt de toegang tot het strand in de winter af van de hoeveelheid sneeuw
Prijs: gratis

01/02 Snaefellsnes

4. Langhóltsrett
Vooral begin september erg leuk om naartoe te gaan, als alle schapen verzameld worden uit het binnenland en hier gekeken wordt bij welke boerderij ze horen. Maar ook als het niet het ‘schapenseizoen’ is, is dit een hele aparte plek om te zijn. Het landschap eromheen is prachtig.
Locatie: Aan de linkerkant van de weg, een km of 20 na Ytri Tunga
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

01/02 Snaefellsnes

5. Buðir
Dit schattige zwarte kerkje komt je vast heel bekend voor en is waarschijnlijk een van de meest gefotografeerde plekken in IJsland. In de winter steekt het zwart van de kerk prachtig af tegen de sneeuw, maar ook in de andere seizoenen staat dit prachtig in het landschap. Vlak bij het kerkje is ook een erg mooi hotel te vinden.
Locatie: Weg 54, afslag Buðir
Openingstijden: Het kerkje is vrijwel altijd dicht, maar je kunt er altijd naartoe rijden voor foto’s
Prijs: gratis

6. Rauðfelsgjà Kloof
Een hele smalle kloof in het landschap van Snæfellsnes, als je niet claustrofobisch bent kun je er zelfs naar binnen (in de zomer). Wel even voor goed schoeisel zorgen.
Locatie: Na de afslag naar het noorden van het schiereiland vind je aan de rechterkant van de weg deze kloof (op de kaart aangegeven als Botnsfjall)
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

13/09 Snæfellsnes

7. Stapafell
Deze berg heeft de vorm van een piramide en is daardoor best bijzonder om te zien. Hij is 526 meter hoog en ik moet eerlijk zeggen dat ik geen idee heb of het slim is om er omhoog te wandelen (en of dit überhaupt mogelijk is). Wat ik wel kan zeggen is dat er bovenop de berg een Fellskross is. In de tijd van de Vikingen werd dat gezien als een teken van magische krachten. Er wordt ook gezegd dat deze berg het thuis is van de hidden people.
Locatie: rechterkant van de weg, vlak na Rauðfelsgjá Je kunt een stuk weg F570 oprijden (in de zomer!) om er te komen, maar ook vanaf weg 54 is ie zichtbaar.
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

01/02 Snaefellsnes

8. Arnarstapi
Er zijn hier meerdere dingen die je kunt doen. Ten eerste staat hier het beeld van Barður Snæfellsas, de trol die in de IJslandse sagen de Snæfellsjökull beklommen zou hebben en daar nu nog steeds in woont. Ook is er hier, als je het pad richting het water volgt, een prachtig uitzichtpunt op de bizarre rotsformaties in het water.
Vervolgens zou je óf met de auto verder kunnen rijden naar Hellnar, of je wandelt door de lavavelden over het pad naar Hellnar en neemt dezelfde weg daarna weer terug. Het pad bewandelen is écht heel erg gaaf, maar met regen en koud weer misschien niet de beste optie. De wandeling is ongeveer 2,5 km lang en best goed te doen (het is voor een groot deel een houten pad).
Locatie: Arnarstapi
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

13/09 Snæfellsnes

9. Hellnar
In Hellnar is niet heel veel te beleven, maar als je van hier naar het water loopt, de berg af kom je bij een oude haven terecht. Dit stukje is echt prachtig en als het eb is kun je een heel stuk over de rotsen in het water lopen (wel goed uitkijken!) en de grot in lopen. Ook is hier een museum (gratis) en een schattig cafeetje.
Locatie: Hellnar
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

13/09 Snæfellsnes

10. Lóndrangar
De rotsformaties bij Vík vaak genoeg gezien? Deze zijn minstens zo bijzonder en veel minder bekend. In principe rijdt je er zo langs als je de weg volgt, maar even een stop maken is natuurlijk altijd leuk.
Locatie: zo’n 10km van Hellnar aan de linkerkant van de weg.
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

13/09 Snæfellsnes

11. Vatnshellir
Voor de mensen die van avontuur houden en niet claustrofobisch zijn én niet bang in het donker is er de Vatnshellir grot. Deze lavagrot is te bezoeken met gids op bepaalde tijden per dag. Je wordt uitgerust met een helm en zaklamp en daalt de trappen af de grot in. Je loopt steeds verder en aan het einde van de grot gaan alle lichten even uit. Er zijn geen lampen in de grot behalve de zaklampen die je mee krijgt, dit vanwege een speciale bacterie die alleen in het donker kan leven en alleen in deze grotten te vinden is.
Locatie: Vatnshellir cave (staat aangegeven op de borden langs de weg)
Openingstijden: tussen 15 mei en 30 september gaat er van 10:00 tot 18:00 ieder uur een tour de grot in, na deze periode zijn er gegarandeerde tours om 13:00, 14:00 en 15:00.
Prijs: 3250 ISK, studenten en 65+: 2600 ISK, 12-17 jarigen: 1200 ISK en kinderen onder de 12 gratis.

13/09 Snæfellsnes

13/09 Snæfellsnes

12. Dritvik/Djúpalónssandur
Een zwart kiezelstrand. Klinkt niet interessant? Is het wél! Je loopt door de prachtige lavavelden met de meest bijzondere rotsformaties die je ooit hebt gezien (en met uitzicht op de Snæfellsjökull!) richting het strand. Daar aangekomen liggen een aantal enorme rotsen: deze werden vroeger gebruikt om te kijken of een visser sterk genoeg was.
Zo ligt er de ‘fullsterkur’ (volle sterkte), deze weegt 154kg, de ‘halfsterkur’ (halve sterkte) van 100kg, de ‘halfdraettingur’ (slappeling) van 54kg en de ‘amlodi’ (nutteloze) van 23kg. De stenen moesten tot de heup opgetild worden om geldig te zijn.
Verder liggen er nog stukken van een oud schipwrak en zijn de kiezels hier prachtig glad, ovaal en zwart.
Locatie: Dritvik/Djúpalónssandur
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

13. Snæfellsjökull
De gletsjer die op dit schiereiland ligt is niet heel erg groot en met slecht weer ook niet zichtbaar, maar in de zomer kun je prachtige gletsjertochten maken, wandelingen, maar ook op een sneeuwscooter. Niet in de zomer hier? In de winter op een mooie dag kun je ‘m gewoon van een afstandje bekijken.
Locatie: Snæfellsjökull
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

14. Saxhóll
Deze vulkaankraters zijn te beklimmen, maar zelfs als je daar geen zin/tijd voor hebt zijn ze prachtig om even van wat dichterbij te kijken. Zet je auto aan de kant en geniet van het prachtige en bizarre landschap.
Locatie: Saxhóll
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

15. Skarðsvik
Een gouden strand met prachtige kliffen, lavarotsen en een onstuimige zee. Wat wil je nog meer? Op een zonnige dag zou het zo Spanje kunnen zijn, op een winterse, stormachtige dag bij uitstek hét beeld van IJsland.
Locatie: Een stukje verwijderd van Saxhóll, aan de linkerkant van de weg
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

01/02 Snaefellsnes

01/02 Snaefellsnes

16. Kirkjufell/kirkjufellsfoss
De berg die iedereen waarschijnlijk wel eens op de foto heeft gezien. Kirkjufell is volgens mij een van de meest gefotografeerde plaatsen van heel IJsland en dat is niet zo heel gek: de berg is prachtig. Aan de overkant van de weg vind je een klein riviertje en als je daar naartoe loopt kom je uiteindelijk bij een paar watervallen terecht. Alsof het zo moest zijn: de beste foto’s maak je dan ook hier.
Locatie: Kirkjufell
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

13/09 Snæfellsnes

17. Beserkjahraun/Selvallavatn
Dit is misschien wel een van de hoogtepunten van Snæfellsnes. Het landschap is hier prachtig, lavavelden met enorme rode bergen, een prachtig helder meer, vulkaankraters, zwarte rotsen.. Eigenlijk is dit het ultieme IJsland.
Locatie: neem de afslag naar weg 558
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

18. Stykkishólmur
Stykkishólmur, oh Stykkishólmur. Een klein, schattig dorpje aan de noordzijde van het schiereiland gelegen. Een leuk weetje? The Secret Life of Walter Mitty is hier gefilmd. Als je van wandelen houdt moet je zeker even de Súgandisey klif opwandelen voor prachtige uitzichten over de haven, de atlantische oceaan én met een beetje geluk op een heldere dag kun je vanaf hier zelfs de Westfjorden zien.
Locatie: neem de afslag naar weg 58 vanaf de 54 en je komt uit in Stykkishólmur.
Openingstijden: altijd
Prijs: gratis

Hieronder vind je de routebeschrijving via google maps. Let wel: dit is de route van stad naar stad, alle overige stops zijn aangegeven met andere tekens, omdat google maps niet zo veel stops toelaat.

Comments

  1. says

    Whoaaa ik wist niet dat er zoveel moois daar was! Je kan bij Gerduberg nog iets verder rijden en vanaf daar een stuk lopen, daar is het ook heel erg mooi! Raudukulur heet het! Zeker een wandeling waard!
    Verder moet je in Hellnar even bij het info centrum naar binnen en daar een kopje koffie nemen en taart eten, dat was echt de beste taart ever!

    & door dit lijstje wil ik zeker terug, ik heb nog zoveel te doen! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *