LIFE IN ICELAND – 18 AUGUSTUS 2015 // HAUKADALUR

18 AUGUSTUS 2015 // HAUKADALUR
Gisli’s Saga* is een heel ding hier. Het is hier om de hoek gebeurd namelijk en dus moesten we niet alleen de film zien, maar ook naar de plaats waar het gebeurd is. Je kunt natuurlijk niet naar Nupur komen en niét naar de plek van Gisli’s Saga gaan.

En dus vertrokken we ’s middags om kwart over een richting þingeyri met de bus om naar het enige echte Haukadalur (spreek uit als: Heukadalur) te gaan. Nu heb ik wel eens vaker over Haukadalur geschreven, die in het zuiden. Van de Golden Circle. Maar er zijn dus meerdere Haukadalur’s in Ijsland. Zo ook deze in de Westfjorden.

Na iets meer dan drie kwartier rijden stopten we in Haukadalur, ik heb geen idee hoe het dorp (met drie huizen) heette en ik kan het helaas ook niet opzoeken omdat het internet gewoon echt niet mee werkt. In ieder geval werden we eerst een theater in geloodst. We kregen namelijk de Gisli Saga nog eens te zien, nu als toneelstuk, gespeeld door één man. Ik was stiekem een beetje sceptisch, want het is zo’n ongelofelijk verwarrend verhaal (en het is dan ook nog eens van de ‘simpelste’ Saga’s) en de film was echt 3 keer niks.

Na een half uur was het toneelstuk afgelopen en ontstond er een soort staande ovatie voor de acteur. Wat was hij goed! Wat was het stuk goed! Zo bizar! De hele Saga was ineens een stuk logischer, het was zó goed gedaan. Hij schijnt ook door Europa te reizen met het stuk, dus mocht ie ooit in Nederland (of ergens anders waar je dan op vakantie bent ofzo) zijn: ga dat zien! Overigens vond ik –en niet alleen ik- hem wel een goede opvolger van Robin Williams. Hij leek er niet alleen op, hij gedroeg zich ook zo. Wat een man!

Vervolgens deden we een scavenger hunt, wij als crash course groep gingen ervanuit dat we niets zouden weten van de antwoorden, maar het ging toch best goed. Ik was stiekem iets drukker met foto’s maken van de prachtige omgeving dan het beantwoorden van de vragen, maar we kwamen uiteindelijk toch wel op de goede plek terecht.

We liepen het weiland in en na het beantwoorden van de vraag liepen we de heuvel op. De plek waar de Saga heeft plaatsgevonden. Je kon aan het paarse gras zien waar de huizen hebben gestaan, zo’n raar idee.

De omgeving was echt adembenemend mooi. En dus maakte ik een hele lading foto’s. Toen ook nog een aantal foto’s met ons erop waarvan de bovenstaande het leukste is geworden.

Mocht je ooit in de Westfjorden zijn: Núpur is niet heel interessant, maar ben je aan de overkant van het fjord ga dan alsjeblieft even naar Haukadalur. Als het niet voor het verhaal is, ga dan alleen al voor de omgeving. Het is er zo mooi. Een zwart strand met FELblauw water, bergen met enorme weilanden, sommige bergen nog met sneeuw erop. Echt jongens, ga alsjeblieft de Westfjorden niet overslaan als je ooit in Ijsland bent.

Rond 6 uur waren we terug in Nupur en zouden we nog een sunset trip gaan doen, helaas werd het net bewolkt en werd de trip uitgesteld naar de dag erna. Ik was alleen al helemaal klaar voor een wandeling en dus besloot ik gewoon maar richting de zon te gaan lopen.

Na een uur wandelen kwamen we uit bij een enorm soort schroothoop, overal lag ijzer en nadat we eerst even op de rand van de berg hebben gezeten naar de zonsondergang te kijken, liepen we daarna naar het vuur waar eerder onze leraar had gestaan.

Moet je je even voorstellen: het is donker aan het worden, in de verte zie je een vuur met niemand erbij. Dan wordt je nieuwsgierig en ga je die kant op lopen en zie je je leraar daar staan. Bij een vuur. In de middle of nowhere (met bier in zijn hand ook nog). Er is NIETS om je heen en overal liggen stukken ijzer, kapotte voertuigen, stukken hout en het is gewoon echt zo’n hele creepy plek, uit een horrorfilm. De zon zakt steeds verder, de leraar loopt weg van het vuur en je besluit bij het vuur te gaan kijken wat het is. Wat het vuur nu uiteindelijk was? Geen idee, maar dan realiseer je je dat er OV-ER-AL BOTTEN LIGGEN. Overal. Enorme botten (bleken later walvisbotten te zijn) en hele kleine (vogelbotten neem ik aan), maar ook botten die zo van een mens zouden kunnen zijn. Het is donker. Er is niemand. Alleen vuur. En botten. En het idee dat de leraar daar net stond. En nadat we terug waren in het hotel was het eerste wat hij zei: “Ik had niets met het vuur te maken” (hij zag het ook vanuit de verte en besloot te kijken wat het was). Is dat het perfecte begin van een horrorfilm of wat? Het was ZO BIZAR.

Na een uur liepen we weer het hele stuk terug, het was niet eens zo heel ver lopen, maar alle heuvels maakten dat het best een lange wandeling was. In het hotel nog even foto’s uitgezocht, getafeltennist (en eigenlijk vooral toegekeken) en uiteindelijk rond half 12 met Kaia nog wat eten gaan maken om daarna mijn bed in te duiken.

*Er staan hier wat spoilers in, mocht je de film willen zien: Outlaw: The saga of Gisli. Maar dit is zo ongeveer het verhaal:

Gisli’s familie verhuist vanuit noorwegen naar Ijsland, waar ze in het Haukadalur gaan wonen. Later voegt Thorgrimm (de man van zijn zus Thordis) zich bij hem. Thorkel (Gisli’s broer), Thorgrim en Gisli’s andere zwager Vestein gaan een bloedbroederschap aan. Op het allerlaatste moment besluit Thorgrim dat hij zich eigenlijk niet aan Vestein wil binden en dat zorgt voor een ‘ruzie’.

Vervolgens hoort Thorkel dat zijn vrouw tegen Gisli’s vrouw zegt dat ze voor zij getrouwed waren een oogje had op Vestein, Thorkel besluit daarop Gisli te verlaten en trekt in bij Thorgrim.

Dan wil Vestein op bezoek komen bij Gisli en dat wordt geprobeerd tegen te houden, omdat er gedacht wordt dat ze Vestein willen vermoorden, uiteindelijk wordt Vestein in zijn slaap vermoord. Gisli zal hem gaan wreken en dringt op een avond het huis van Thorgrim binnen, steekt hem neer en vertrekt ongezien weer. Het is in deze Saga niet duidelijk of Thorgrim Vestein ook echt heeft vermoord, maar volgens een andere Saga is dit wel het geval.

Thordis (zus van Gisli) vermoed dat Gisli haar man heeft vermoord en zorgt ervoor dat hij verbannen wordt, dit betekent dat iedereen hem mag vermoorden. Ze trouwt met Thorgrims broer en die neemt zich voor de dood van zijn broer te wreken. Uiteindelijk gaan er een jaar of 7 voorbij voor Gisli uiteindelijk wordt vermoord door de nieuwe man van zijn zus, ondertussen is overigens ook Thorkel vermoord door de zonen van Vestein.

Comments

  1. says

    En ik maar denken dat soaps ingewikkeld zijn ? Maar ik houd heel erg van alles wat tot de Germaanse legenden en sagen behoort zoals de Volsung en Nibelungen sagas, de finse kalevala en de ijslandse Edda. Heerlijke verhalen alleen wat bloeddorstig soms ? Dus Tolkien en de strip Thorgal lees ik ook graag. Deze saga kende ik nog niet. Benbenieuwd of deze tot de Edda behoort.?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *