DE ULTIEME GOLDEN CIRCLE TOUR

lakjdfa
Inmiddels is het vast wel duidelijk, ik hou van de Golden Circle. Eens per maand ga ik op pad om dit rondje te rijden en overal foto’s van te maken, zodat ik uiteindelijk het veranderen van de seizoenen mooi op de foto heb. Maar wat ik nu de ultieme route? Zijn er nog geheime locaties die anderen over slaan en die je echt moet zien? JA! Hieronder vindt je de ultieme tips om jouw Golden Circle uniek te maken.
Ik heb voor de volledigheid ook maar de ‘standaard’ Golden Circle Stops er tussen gezet.

12/12 Golden Circle

Thingvellir
Dit is vrijwel altijd de eerste stop op de Golden Circle. Hier is een stuk van de aarde ingestort omdat de tectonische platen uit elkaar schuiven, je kunt hier dus ook tussen twee platen ‘doorlopen’. Heel indrukwekkend om te zien.
Het maakt eigenlijk ook helemaal niets uit in welk seizoen je hier komt, het is er altijd mooi. Wil je een beetje tussen de enorme toeristendrukte door? Kom dan wat later in de middag (na 4/5 uur ’s middags komt hier bijna niemand meer) of zorg dat je hier rond een uur of 12 bent. Er is hier een visitor centre, maar je kunt hier géén eten kopen en voor de toiletten moet je betalen (maar dan heb je ook wel een prachtig uitzicht).

Locatie: weg 36.
Openingstijden: iedere dag, elke dag.
Prijs: gratis. Parkeren kost je 500 ISK.

22/4 Golden Circle
Laugarvatn Fontana
Naast de blue lagoon is dit waarschijnlijk een van de bekendste spa’s in IJsland. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar moest ik volgende keer moeten kiezen tussen de Blue Lagoon en Fontana, dan zou ik voor Fontana gaan. Minder druk, minder bekend én je kunt als je het te warm krijgt in het water even het ijskoude meer in duiken. Oh en vergeet vooral ook niet het prachtige uitzicht wat je hebt.

Locatie: weg 37, in Laugarvatn.
Openingstijden: juni – augustus 10:00 – 23:00 en de rest van het jaar van 11:00 – 21:00.
Prijs: 3400 ISK, kinderen onder 12 zijn gratis.

Bruarfoss waterval
4/6 Golden Circle
Fel blauw water met daarachter zwarte lava rotsen. Een van de mooiste watervallen waar ik ooit ben geweest.

Locatie: weg 37 richting het noorden volgen, net voorbij de zomerhuisjes (voorbij de kruising met weg 337) de derde weg in slaan tot de splitsing, daarna de linker afslag nemen. Vervolgens moet je nog zo’n 5 minuten lopen over een houten wandelpad en brug, maar kun je de waterval in de verte al horen. Een uitgebreide routebeschrijving kun je HIER vinden.
Prijs: gratis.
Openingstijden: iedere dag, de hele dag.

03/10 Golden Circle
Geysir
Ik denk dat dit wel zo’n beetje de bekendste plek van heel IJsland is. De geisers zijn prachtig, kleurrijk én spuiten omhoog. Of ja, eentje dan: Strokkur. Geysir zelf doet niets meer. Heerlijk om rond te lopen tussen de stomende plassen water. Er zit hier tegenover een enorm fastfood restaurant, een buffet restaurant én een souvenirshop, toiletten zijn gratis.

Locatie: weg 36.
Prijs: gratis.
Openingstijden: Volgens mij van 08:00 tot 22:00.

22/11 Golden circle met papa, annemieke, marlies

Gullfoss
De gouden waterval. In alle seizoenen even mooi, maar hij schijnt nog mooier te zijn als er een regenboog boven staat, helaas heb ik dat nog nooit mogen zien. Ga voor het ultieme uitzicht het pad bovenlangs af, je kijkt hier dan recht de kloof in. Wil je dichterbij komen? In de zomer kun je op zo’n 2 meter afstand van deze gigantische waterval staan, er gaat een pad heel vlak langs de waterval. Let wel: deze wordt in de winter afgesloten wegens gladheid. Ook bij deze waterval bevindt zich een restaurant en souvenirsshop, toiletten zijn gratis.

Locatie: weg 36.
Prijs: gratis.
Openingstijden: iedere dag, de hele dag.

22/4 Golden Circle
Faxi waterval
Je kunt nooit te veel watervallen op een dag zien, toch? Zeker niet in IJsland. De Faxi waterval is een stuk minder bekend dan bijvoorbeeld de Gullfoss, sommige tours stoppen hier ook, maar als je zelf een auto huurt dan moet je hier natuurlijk zeker even stoppen.

Locatie: weg 35, tussen Geysir en Reykholt.
Prijs: gratis.
Openingstijden: iedere dag, de hele dag.

Gamle Laugin/Secret Lagoon
Je hebt de Blue Lagoon, Laugarvatn fontana én de Secret Lagoon. Inmiddels iets minder geheim dan de naam doet voorspellen, maar wel een stuk natuurlijker dan o.a. de Blue Lagoon. De temperatuur van het water is het hele jaar door zo’n 38 graden.

Locatie: weg 30, in de buurt van Fluðir.
Prijs: 2500 ISK, gratis voor kinderen onder de 16.
Openingstijden: 12:00 – 20:00.

IJsland dag 3
Friðheimar
Voor ons Nederlanders misschien iets minder interessant, maar misschien toch leuk om heel even te stoppen (al is het alleen maar om van de toiletten gebruik te maken). Friðheimar is een enorme kas waar ze tomaten en komkommers groeien, compleet biologisch (als in: er vliegen duizenden bijen rond). De verse tomatensoep schijnt echt to die for te zijn. O.a. Reykjavik Excursions maakt hier een stop met hun Golden Circle tour.

Locatie: weg 35 in Reykholt.
Openingstijden: 12:00 – 16:00.
Prijs: Gratis, tenzij je de tomatensoep wil proberen, die kost je 1900 ISK voor onbeperkt bijvullen (+brood!).

Skálholt kerk
En om nog wat ‘cultureel verantwoord’ te zijn op je tripje kun je ook een stop maken bij de prachtige Skálholt kerk. Voor IJslanders een hele bijzondere plek, binnen vind je een klein ‘museum’ met oude opgravingen. De Golden Circle tours van Gray Line Iceland stoppen hier ook.

Locatie: weg 31, in Skálholt.
Openingstijden: 09:00 – 18:00.
Prijs: gratis.

22/4 Golden Circle
Kerið krater
Volgens mij een van de mooiste en meest bizarre plekken in Ijsland. Een oude vulkanische krater met helder blauw water. Het mooiste moment om hier te stoppen is waarschijnlijk op een mooie zomerdag, waarbij de omgeving mooi groen is, maar in de winter ziet deze plek er ook prachtig uit!

Locatie: Weg 35, tussen Reykjholt en Selfoss.
Prijs: 350 ISK.
Openingstijden: Iedere dag, de hele dag.

Hieronder vind je de routebeschrijving via google maps. Let wel: dit is de Classic Golden Circle route met sterretjes bij de extra stops (google maps wilde me niet alle stops in de routebeschrijving laten toevoegen namelijk).

Alvast een sfeerimpressie zien?

Comments

 1. says

  Zie je, overduidelijk, ik moet snel nog eens terug! 😉
  Ik vond Kerid inderdaad echt adembenemend, zo vreemd en tegelijk zo mooi. Ik kan wel zeggen als ik de lente – zomer – herfst foto;s van mijn familie vergelijk, dan ik hem wel op zijn mooist heb gezien. Eind september waren de herfstkleuren daar en dat was echt subliem!

 2. says

  Ha dit is nou eens een lekker praktisch overzicht van de hoogtepunten op de Gouden Cirkel… of is het Gouden driehoek? Die naam zie ik ook op diverse nederlandstalige websites staan. Of is dat iets heel anders? #confused ??

  • Linda says

   In principe wordt het hier de gouden cirkel genoemd, maar het is eigenlijk (als je puur naar de kaart kijkt) net iets meer de vorm van een driehoek, dus ik snap wel dat sommige mensen het de gouden driehoek noemen 🙂

Trackbacks

 1. […] Gouden route in IJsland IJsland is hot! Op sommige plekken letterlijk. ? Dit land staat bij veel mensen op de bucketlist en Linda van blog Stare down the barrel of a gun is er gewoon maar gaan wonen. Ze blogt over alles wat ze daar meemaakt, met – voor de liefhebber – heel veel fotoverslagen. Niet ver van Reykjavik kun je de populaire Golden Cirkel-route doen, met bekende bezienswaardigheden als de Gullfoss-waterval. Linda deelt in een blog haar ultieme Golden Cirkel-rondje. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *