REYKJAVIK EXCURSIONS VS. GRAY LINE

revsgl
Zodra je uit het vliegtuig stapt in IJsland en met de bus naar de stad wil heb je meteen de eerste keuze te maken: kies je voor Reykjavik Excursions of kies je voor Gray Line? Beiden gevestigd in de aankomsthal zodat je heel makkelijk een ticket voor de bus kunt kopen.De twee zijn elkaars grootste concurrent, niet alleen voor de bussen van het vliegveld naar de stad, maar ook wat betreft alle andere tours vanuit Reykjavik. Beiden bieden exact dezelfde tours aan en beiden zijn grote maatschappijen: maar welke kies je dan?

In principe is Gray Line vaak (niet altijd!) een paar euro goedkoper dan Reykjavik Excursions, Gray Line laat je de prijzen al in euro’s zien, terwijl Reykjavik Excursions de prijzen in IJslandse kronen laat zien. Voor veel mensen is het bedrag in euro’s zien al een grote reden om voor Gray Line te kiezen, maar dat ze ook iets goedkoper zijn helpt natuurlijk ook mee.

Toch kies ik voor de bus vanaf het vliegveld al-tijd voor Reykjavik Excursions, ondanks die twee/drie euro die ze extra kosten. Waarom? Voor mij heel simpel: ik woon niet in of in de buurt van een hotel waar je je kunt laten afzetten door beiden maatschappijen, dus ik moet me of bij het dichtstbijzijnde hotel laten afzetten (zo’n 15 minuten lopen), of ik loop vanaf de busterminal naar mijn kamer (10 minuten). De Reykjavik Excursions busterminal is voor mij 10 minuten lopen, die van Gray Line zit niet eens in de buurt van het centrum van de stad, dus voor mij is de keuze simpel.

Qua vervoer van het vliegveld is er verder ook weinig verschil, je kunt bij het instappen in de bus aangeven bij welk hotel je overnacht en dan brengen ze je daar gewoon naartoe. Staat je hotel/appartement niet in de buurt: dan brengen ze je zo dichtbij mogelijk.

Met alle andere tours vind ik het altijd wat lastiger kiezen. De Golden Circle doe ik iedere maand minstens een keer, ik heb al verschillende versies gedaan (de full-day-tour maar ook de halve dagtour op verschillende tijdstippen) met beiden maatschappijen. Toch vind ik Reykjavik Excursions daar ook weer nét iets fijner (op de kortere tours). De gidsen zijn allemaal net iets enthousiaster, ze klagen niet als je wil eten in de bus (wat bij Gray Line wel gebeurt) en vaak willen ze me ook nog wel op het vliegveld (binnenlandse, mijn kamer is zo’n 5 minuten lopen vanaf daar) afzetten na de tour, ondanks dat dat dus eigenlijk geen plaats is waar ze mensen naartoe brengen.

De Snaefellsnes tour van Gray Line vind ik dan weer fijner dan die van Reykjavik Excursions en ook de noorderlicht tours vind ik bij Gray Line net iets beter geregeld.

Voor ik een tour boek kijk ik altijd welke stops ze maken, op beide websites. Vaak zijn die hetzelfde (of zijn ze niet allemaal aangegeven), maar vaak zijn er ook verschillen en dan kies ik simpelweg voor de stops die me het meest aanspreken. Nog even over de Golden Circle full day tour: bij Gray Line stoppen ze naast de normale stops ook bij de Skálholt kerk én de Fákasel horsepark, bij Reykjavik Excursions stoppen ze bij een tomatenkas. Moest je dus kiezen tussen die twee raad ik Gray Line aan.

Dan naar de klantenservice: Gray Line is mij wel eens vergeten op te halen voor een tour, dat kan natuurlijk gebeuren (ik had een beetje laat geboekt, dus de boeking was niet op tijd door het systeem heen), maar ik had wel binnen twee uur mijn geld terug. Dat vond ik echt super netjes. Met Reykjavik Excursions heb ik zoiets nog niet meegemaakt, maar ik heb ze wel een gemaild om te vragen of er een plaats dichterbij mijn kamer is om op de bus te stappen, daar heb ik vervolgens nooit antwoord op gekregen.

Een ticket kopen kun je voor beiden doen via internet, aan de balie op het vliegveld, aan de balie op hun eigen busterminal en in de toeristenbureautjes in de stad. Echter moet je bij Gray Line al-tijd nog in de terminal een bonnetje laten printen wat je uiteindelijke ticket is, bij Reykjavik Excursions kun je vaak met je mailtje gewoon de bus in stappen.

De resultaten:

Gray Line
+ Vaak goedkoper
+ Maakt interessantere stops
+ Goede klantenservice
+ Wifi in de bus
– Je mag niet eten in de bus
– Gidsen zijn vaak (niet altijd!) iets minder informatief

Reykjavik Excursions
+ Busterminal meer in het centrum van de stad
+ Enthousiastere gids in de bus
+ Je mag eten in de bussen
+ Wifi in de bus
– Duurder dan Gray Line

Eigenlijk lopen ze dus nogal gelijk op en ligt het er vooral aan wat jij persoonlijk fijner vind. Ik kies toch vaak voor Reykjavik Excursions, omdat ik dan 10 minuten van tevoren kan beslissen of ik toch wel met een tour mee wil en dan gewoon naar de bus kan lopen.

Beiden zijn grote tourbedrijven die vaak met meerdere grote bussen naar dezelfde plekken rijden (zeker als je de Golden Circle doet, maar de Zuidkust wordt ook steeds populairder), wil je een kleiner tourbedrijf dan kan dat natuurlijk ook maar dan zit je bij deze twee totaal verkeerd. Klaar om te boeken of alvast de websites af te speuren? Dit is de website van Gray Line en dit is de website van Reykjavik Excursions.

Later meer over de ‘kleinere’ tours van andere bedrijven maar voor nu nog even een laatste handige tip:

Via de Wow air website kun je tickets kopen voor de bus van het vliegveld naar de stad met Reykjavik Excursions. Ik denk dat het een bug in het systeem is, maar als je daar een retourtje (normaal 4400 ISK) koopt betaal je de prijs van een enkeltje (2200 ISK). Ga je dus binnenkort naar Reykjavik, dan moet je vooral even de website van wow air checken om dáár je busticket te kopen, dat scheelt je namelijk zo maar 18 euro!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *