ICELANDAIR VS. WOW AIR

icelandvswow
Na de battle tussen de tourmaatschappijen Gray Line en Reykjavik Excursions was het wel weer tijd voor een nieuwe battle. En wel tussen de twee major vliegmaatschappijen van IJsland: WOW air en Icelandair. Beiden volledig IJslands en beiden vliegen ze vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Keflavik, het grootste vliegveld.

Vaak krijg ik de vraag: met welke maatschappij vlieg jij nou eigenlijk? En het antwoord daarop is eigenlijk altijd anders. Ik heb vier keer met Icelandair gevlogen en zo’n 5 keer met WOW air. Ik heb vaak gesprekken met mensen in het vliegtuig gehad over wáárom ze nu juist voor deze maatschappij gekozen hebben én ik had laatst op Keflavik een discussie met een meneer over waarom hij Icelandair zo veel beter vond dan WOW air.

Goed: eerst maar even de basisinformatie.

Bij Icelandair betaal je vrijwel altijd minstens 250 euro voor je retourtje Amsterdam – Keflavik. Hierbij zit dan wel al je standaard ruimbagage van 23 kg én je handbagage die maximaal 10 kg mag wegen. Het komt wel eens voor dat er acties zijn waardoor de ticketprijs lager ligt, maar dat scheelt maximaal 50 euro. Een stoel kiezen in het vliegtuig is meestal gratis bij Icelandair en je kunt van tevoren online inchecken. Icelandair vertrekt op Schiphol vanaf de gates waar alle winkels zitten en je kunt je dus uren uitleven en je pinpas aardig laten wapperen voor je de vlucht op stapt. In het vliegtuig moet je betalen voor je eten en drinken.

Bij WOW air betaal je vanaf ongeveer 140 euro voor een retourtje Amsterdam – Keflavik. Hier zit dan géén bagage bij. Die boek je apart bij als je dit wil: 0 – 6 kg handbagage is gratis, 6 – 12 kg handbagage kost je 15 euro en ruimbagage van 20 kg kost 30 euro. Dit alles enkele reis. Wil je dus 20 kg ruimbagage meenemen, ben je nog eens 60 euro extra kwijt en zit je aan de 200 euro. Wil je op een bepaalde plek zitten? Dat kost je vanaf 5 euro, hoe verder voorin het vliegtuig hoe duurder dit wordt. Ook kun je niet online inchecken. WOW air vertrekt op Schiphol vanaf gate M, dus er valt hier weinig meer te shoppen, voordeel hiervan is dat je ook minder tijd kwijt bent aan controles. In het vliegtuig moet je betalen voor je eten en drinken.

Qua service in het vliegtuig vind ik dat beide maatschappijen weinig verschillen. De stewards en stewardessen zijn bij beiden maatschappijen even vriendelijk én bij beide maatschappijen heb je (volgens hun websites) even veel beenruimte, hoewel ik bij WOW altijd het idee heb dat ik toch net iets meer ruimte heb. Beide maatschappijen bieden stopovers aan op vluchten naar Amerika/Canada, hoewel Icelandair daar meer om bekend staat. Beide maatschappijen vliegen op een ungodly hour ’s ochtends vroeg terug naar Nederland, WOW air vliegt meestal rond 6 uur/half 7 terug en Icelandair tussen 7 en 8 uur.

Waar ze dan wel in verschillen? Bij Icelandair heeft iedereen een eigen beeldscherm om films/series/de vluchtstatus op te bekijken. Bij WOW air hebben ze dit niet, maar heb je een stopcontact onder je stoel om je telefoon, laptop of wát dan ook op te laden. Daarnaast is WOW air heel actief op social media, op feestdagen wordt er snoep uitgedeeld in het vliegtuig en wordt dit uitgebreid gesnapchat/geinstagramt en geteisterd, dit vind ik zelf een groot pluspunt. Icelandair heeft dan weer stopover buddies voor mensen die een stop maken in IJsland bij hun vlucht naar Amerika/Canada, deze buddies laten zijn een dag jouw persoonlijke gids in IJsland.

Al met al verschilt er dus maar weinig en is het vooral persoonlijke voorkeur. De meneer waar ik mee in discussie ging was boos dat er niet meteen op de schermen op het vliegveld stond bij welke bagageband onze bagage van WOW air terecht zou komen, achteraf bleek dat dat een fout van het vliegveld was en niet van WOW air, maar meneer wilde zijn standpunt niet veranderen: hij vloog voortaan wel met Icelandair.
Ik zelf moet eerlijk zeggen dat het mij vrij weinig uitmaakt met welke maatschappij ik vlieg. Ze brengen me allebei waar ik naartoe moet en dat vind ik het belangrijkste. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik meestal voor WOW air kies omdat die goedkoper zijn én ik vaak toch geen bagage nodig heb als ik even terug naar Nederland vlieg.

Waar je wél heel erg op moet letten, en dat wil ik even extra benadrukken nadat ik afgelopen week bijna twee uur in de rij heb gestaan bij het inchecken op Schiphol, is je bagage als je met WOW air vliegt. Als jij aangeeft in je boeking dat je 20 kg ruimbagage (30 euro enkele reis) hebt en 0-6 kg (gratis) handbagage, dan moet je wel zorgen dat dit ook echt klopt en dat je niet twee koffers van allebei 10 kg bij je hebt. Ze zijn wat handbagage betreft op Schiphol heel erg strikt: meer dan 6 kg? Dan moet je gewoon bijbetalen: heel simpel. Op Keflavik is dat strenge iets minder gelukkig. Maar omdat vrijwel iedereen in de rij voor het inchecken méér handbagage had dan toegestaan (ofwel twee tassen, ofwel meer dan 6 kg) moest iedereen bijbetalen en niet iedereen was het hier mee eens. Dit resulteerde bij mij dat ik bijna mijn vlucht miste ONDANKS dat ik twee uur van tevoren al in de rij voor het inchecken stond én mijn bagage het goede gewicht had. Let dus wel even op dat je je rugzak even weegt voor je ervan uit gaat dat ie zo maar mee mag.

Goed, over naar de plus- en minpunten:

WOW air
+ Retourtickets vanaf 150 euro, enkeltjes soms zelfs vanaf 40 euro!
+ Meer beenruimte
+ Stopcontacten in het vliegtuig
+ Bied een gratis tussenstop in IJsland aan bij vluchten naar Amerika/Canada
+ Heel leuk en actief op social media
– Bagage meenemen kost geld
– Geen gratis eten/drinken in het vliegtuig

Icelandair
+ Eigen beeldscherm in het vliegtuig om films/series op te kijken
+ Gratis ruimbagage (23 kg) en handbagage (10 kg)
+ Bied een gratis tussenstop in IJsland aan bij vluchten naar Amerika/Canada
+ Meerdere vluchten per dag (eventueel met overstap, vaak in Kopenhagen)
– Retourtickets vanaf 250 euro, enkeltjes zijn meestal nog duurder
– Geen gratis eten/drinken in het vliegtuig

Het gaat redelijk gelijk op dus en ik denk dat het echt persoonlijke voorkeur is. Sommige mensen vliegen gewoon liever niet met een budgetmaatschappij als WOW air, terwijl daar niets mis mee is. En sommige mensen die vliegen juist liever wél met een budgetmaatschappij, terwijl er ook niets mis is met Icelandair.

Mijn ultieme tip voor een vlucht boeken naar IJsland? Bij WOW air worden de tickets steeds goedkoper hoe dichter je bij de datum komt, ik boek meestal 2 weken van tevoren, dan zijn de tickets een stuk goedkoper dan 4 maanden van tevoren. Bij Icelandair is dit overigens niet zo: hier moet je ver van tevoren boeken om het goedkoopste ticket te scoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *