DE GOLDEN CIRCLE: ZOMER VS. WINTER

Golden Circle

Heel veel mensen vragen aan mij: “In welk seizoen moet ik nu naar IJsland komen?”, “Wat is het beste seizoen om de Golden Circle te doen?”, “Wat is het mooiste seizoen om naar IJsland te gaan?” en “Is er veel verschil tussen de zomer en de winter?”. Om die vraag voor eens en voor altijd te beantwoorden (of eigenlijk door jullie zelf te laten beantwoorden) heb ik mijn zomerfoto’s (augustus/september) en winterfoto’s (eind november/december) naast elkaar gelegd en eens even goed gekeken hoe veel verschil er nu werkelijk is.

Nu moet ik er eerlijk bij zeggen: ik doe dit rondje iedere maand minstens een keer, soms zelfs vaker (als iemand me mee vraagt en een auto heeft gehuurd) en je ziet het landschap eigenlijk per week veranderen. Laat staan per maand of per seizoen. Het verschil is soms echt bizar: in november was er bijvoorbeeld net heel veel sneeuw gevallen en twee weken later, begin december was die sneeuw voor een deel al weer verdwenen. Eind augustus stonden de gele bloemetjes (!!!!) nog bij de Gullfoss waterval, een week later, begin september waren ze verdwenen en was het landschap al bruin geworden. Het enige stuk wat vrij weinig veranderd is het gedeelte waar de geisers zijn, logisch ook: de grond is daar warm en de sneeuw blijft dus niet liggen. Nu had ik natuurlijk mijn foto’s van vorige week (eind februari) kunnen toevoegen, maar het was zo spekglad dat ik vrij weinig bezig was met foto’s maken, dus dat heb ik dan ook niet gedaan.

De meeste foto’s die ik heb gebruikt zijn gemaakt in half augustus, begin september, eind november en begin december. Dit eigenlijk vooral omdat die foto’s het meeste met elkaar overeenkwamen. Met wat knip en plak werk heb ik ze zo goed mogelijk geprobeerd te maken, maar het is natuurlijk onmogelijk om ze helemaal kloppend te krijgen, ik neem nooit precies dezelfde foto twee keer op verschillende dagen.

Benieuwd geworden? Kijk dan snel mee naar onderstaande foto’s. Helemaal onderaan staan overigens nog drie losse foto’s met de complete foto’s die ik heb gebruikt, ook heel leuk om daar de verschillen in te zien. (Ik blijf uiteraard gewoon trouw doorgaan met iedere maand hetzelfde rondje doen en aan het eind van het jaar probeer ik dan ook een zo goed mogelijk overzicht te maken van alle seizoenen)

Golden Circle

We beginnen met twee foto’s die niet heel lang na elkaar zijn gemaakt: begin oktober en begin december. Hoewel de herfstkleuren eind september totaal nog niet zichtbaar waren in Thingvellir waren ze begin oktober overal te zien. Rood, geel, bruin en oranje kleurden het landschap. Stiekem vond ik dit dan ook de mooiste periode om in Thingvellir rond te wandelen. Op de rechterhelft zie je Thingvellir in december, toen de zon pas rond 12 uur op kwam en de sneeuw voor een deel weer was gesmolten. De zonsopgang was goud waard en liet het landschap magisch lijken.

Golden Circle

Gullfoss, links in augustus mét bloemetjes. Helaas was dit een ontzettend natte en regenachtige dag, waardoor het mooie groene landschap niet zo goed overkomt. Het leukste aan Gullfoss in de zomer? Je kunt héél erg dichtbij komen, omdat het zomerpad geopend is. Rechts zie je Gullfoss in de sneeuw, voor een deel bevroren, maar toch nog niet helemaal, in januari was ie nóg verder bevroren en afgelopen week (eind februari) was er vrij weinig water meer wat echt nog stroomde, zeker vergeleken met augustus.

Golden Circle

Het onderste valletje van de Oxararfoss. Helaas heb ik deze prachtige waterval pas een keer echt mogen zien en heb ik dus geen vergelijkingsfoto’s van de grote ‘val’, maar het kleinere stuk is ook heel mooi. In de zomer mooi groen en in de winter mooi wit. Op een heldere dag (toevallig niet de dag van de rechterfoto) is het water in de winter felblauw en dat steekt prachtig af bij de witte sneeuw.

Golden Circle

Op deze foto zie je een klein beetje het verschil van de hoeveelheid water die valt. Onder: Gullfoss in augustus, ontzettend aan het stomen, opspattend water, waardoor de kloof bijna onzichtbaar is en boven? Daar is ie prachtig goed te zien, dankzij het water wat voor een groot deel is bevroren. Overigens zie je op het bovenste deel ook al weer de ondergaande zon om drie uur ’s middags. Een heel apart gezicht.

Golden Circle

Links de wandeling tussen de continenten door in de winter, rechts in oktober met de herfstkleuren. Eigenlijk officieel dus geen zomerfoto, maar ik vind het verschil zo mooi. Het contrast is zo groot: felle herfstkleuren tegenover de witte sneeuw van de winter.

Golden Circle

Weer een stukje bij de geisers, waar je het minste verschil ziet van alle plekken in IJsland. Eigenlijk lijkt het hier bijna het hele jaar herfst, het is nooit echt felgroen met kleurrijke bloemetjes en het ligt eigenlijk ook nooit vol met sneeuw. Het enige waar je het verschil goed aan kunt zien is de sneeuw op de bergen in de verte en de kleine hoopjes sneeuw op de koudere stukken aarde. Heel bizar om hier te lopen, zeker als de rest van het land in sneeuw is gehuld.

Golden Circle

En de grote Geysir, links gehuld in een laagje sneeuw (en je ziet maar weer heel goed dat mensen zo eigenwijs zijn dat ze over de hekken heen stappen wat dus absoluut niet mag en levensgevaarlijk is), rechts in een zomeroutfitje. Wel een regenachtige dag helaas, maar ik vind het hier vooral heel bijzonder om te zien dat de sneeuw toch nog zo dichtbij de geiser blijft liggen, ondanks de hitte van de grond en het water.

Golden Circle

Nog zo’n plek waar je het verschil bijna niet ziet: Strokkur, natuurlijk logisch: de grond is hier gloeiend heet, evenals het water. Toch heel bijzonder om hier met verschillende seizoenen te staan. Links is half augustus gemaakt, rechts eind november en het ziet er eigenlijk allebei uit als een regenachtige herfstdag. Maar laat je niet voor de gek houden: de grond is spekglad van al het ijs, zodra Strokkur namelijk spuit in de winter en het omhoogspuitende water de koude lucht raakt bevriest het en dat valt op de grond. Resultaat? Een pad wat eind februari (hoewel dat twee jaar terug echt totaal anders was!) echt niet meer te bewandelen is zonder spikes onder je schoenen.

Golden Circle

En nog een keer de geisers, hier de kleine geisers op het veldje bij de ingang. Links zie je dat het gras nog redelijk groen is, maar rechts lijkt het wel herfst en dat terwijl het toch echt diep in de winter was. Als je heel goed kijkt zie je overal wel wat verdwaalde hoopjes sneeuw liggen.

Golden Circle

Gullfoss begin september en begin december. Sneeuw en een herfstlandschap. De bloemetjes van een week eerder in augustus (zie een eerdere foto van Gullfoss) zijn totaal verdwenen en veranderd in dorre stukjes gras. Bijzonder toch?

Golden Circle

En dan nog een keer dit leuke watervalletje: begin september en eind november. Groen vs. Wit. Water vs. IJs.

Golden Circle

Drie verschillende dagen in een foto. Toevallig had ik drie bijna dezelfde foto’s van drie totaal verschillende dagen (helaas had ik niet zo’n foto in oktober, waarin echt alles herfstig was) en die moest ik dan ook even naast elkaar zetten. Links en midden zijn nog geen twee weken na elkaar en toch zie je al duidelijk verschil. Het gras is een stuk geler en de echte groene stukken gras zijn al bruin geworden: begin van de herfst dus. Daarnaast een foto die gehuld is in een heel klein laagje sneeuw. Bruin gras met daarover de witte sneeuw. En het boompje op de voorgrond? Tja.. Dat is echt niet groen meer.

Golden Circle

Nog zo’n leuke foto van het stuk waar de aarde is ingestort: boven zie je november in de sneeuw, onder zie je augustus (helaas in de regen). Een mooi groen landschap tegenover een ijswit landschap. Bizar toch?

Golden Circle

Ook hier weer drie foto’s naast elkaar. Links zie je Thingvellir in de zomer, eind augustus, prachtige groene kleuren, in het midden zie je datzelfde stuk gehuld in een hele grote laag sneeuw in november en rechts? Dat is twee weken na de middelste foto: het zonnetje was nog niet op en de sneeuw was voor een groot deel gesmolten.

Dan heb ik nu nog even van drie foto’s de volledige foto’s in een kleine collage, om het verschil nog net wat duidelijker te maken én de volledige foto ook nog even te laten zien:

Golden Circle

Gullfoss: boven in augustus, links onder in september en rechtsonder in november.

Golden Circle

Thingvellavatn: boven in december en onder in oktober.

Golden Circle

De brug tussen de ingestorte aarde door: boven in december, linksonder in augustus en rechtsonder in oktober

Veertienhonderd woorden en een heleboel foto’s verder. Wat ik nu het mooiste seizoen vind? Ik hóu van de herfstkleuren die ik begin oktober zag, maar ook de sneeuw met de hele korte dagen begin december was prachtig. Daarnaast vond ik half februari ook heel mooi (niet op de foto’s), ondanks de sneeuwstorm, maar met heerlijk zonnetje. En augustus was eigenlijk ook heel speciaal, want dat is de enige keer geweest dat het landschap ook echt groen was. Maar heel eerlijk? Eigenlijk kan ik helemaal niet kiezen. Ik het dit rondje nu zo’n 10 of 11 keer gemaakt, verschillende maanden, verschillende jaren en allemaal waren ze bijzonder om hun eigen reden: een halve meter sneeuw op de grond in de mist of gekleurde bloemetjes in het gras terwijl je wegregent, een prachtig zonnetje terwijl je wegwaait en onderuit gaat op al het ijs of de herfstkleuren op een regenachtige dag. Het is allemaal mooi. Het heeft allemaal zo z’n charme. Zelfs die enorme regenbui die je op je kop krijgt en zelfs die sneeuwstorm waar je doorheen moet kruipen.

De grote vraag is nu eigenlijk: wat vinden júllie het mooiste? In welk seizoen zou jij naar IJsland willen

Ondertussen ga ik natuurlijk gewoon door met mijn maandelijkse rondje langs de Golden Circle en over een tijdje zal ik dan ook de verschillen tussen nu en de lente met jullie delen!

Comments

  1. says

    Oh wat wil ik graag naar IJsland! Het staat al heel lang op mijn wensenlijstje. Ik zou de Golden Circle graag en in de zomer en in de winter willen zien. Ik kan gewoon niet kiezen. Het landschap is zo divers en ik hou ook onwijs van witte landschappen. Leuk dat je de foto’s zo naast elkaar zet, geeft een goed en mooi beeld van wat je kunt verwachten.

  2. says

    Leuk gedaan zo! Ik denk dat elke plek weer in een ander seizoen anders naar boven komt, ik ben erg blij dat ik thingvellir in de herfst heb gezien met alle kleuren, maar wil graag gulfoss nog een keer in de winter zien! Dat witte heeft ook iets magisch!

  3. says

    Dit is echt gaaf !!! bedacht Linda. Sommige foto’s zijn zoo verschillend en toch dezelfde plek. Seizoenen zijn cool???? Maar dit zorgt er wel voor dat ik dit ook in de wi ter eens wil gaan zien. Wel eerst de zomer. Die foto in drie stukken is helemaal t einde… Wauw ???? Mooie opvallende header ook trouwens ????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *