ZONDAG.

03/11 Noorderlicht
Zondag stond eigenlijk tot nu toe ieder weekend gelijk aan avonturendag. Natuurlijk had ik door de weeks en op zaterdag ook avonturen die ik beleefde, maar zondag was mijn standaard avonturendag.

Tot de week voor ik terug naar Nederland ging. Want toen had ik gewoon even geen zin. En in Nederland vond ik het veel leuker om naar de hondentraining te kijken dan om ‘avonturen’ te beleven.

Inmiddels ben ik een week terug en heb ik mijn eerste zondag in IJsland niet met een avontuur doorgebracht, ik was moe en moest gewoon eerst even mijn kamer opfleuren (ik kwam op vrijdagavond aan). Nu zijn we al weer bij de tweede zondag beland en hoewel ik grootse plannen had – ik heb zelfs op zaterdag mijn hele kamer schoongemaakt omdat ik op zondag avonturen zou beleven – zit ik nu toch weer op mijn bankje in mijn kamer.

Het zit namelijk zo:

Ik vond dat ik eerst maar eens moest gaan uitzoeken wat ik allemaal nog wil doen hier.. voor ik weg ga. Toen bedacht ik me dat ik wel een gletsjerwandeling wilde doen, maar ook graag wil snorkelen in Silfra en ik wil ook graag nog een paar dagen naar Akureyri en omgeving om Myvatn nog eens goed te ontdekken. Ik wil naar Husavik om walvissen te spotten en ik wil graag paardrijden op een IJslands paard (mag ik wel eerst een allergiepil innemen denk ik), plus ik moet naar de Westman-eilanden om puffins te zien. Mocht ik geld genoeg hebben (of ineens een loterij winnen waaraan ik niet mee doe) dan wil ik ook graag nog een helikoptervlucht maken over gletsjers/vulkanen of gewoon simpel: de golden circle. En toen kwam mijn allergrootste wens: een hondensledetocht doen.

En nu heb ik dus het volgende probleem: geld. (nu moet je dat even niet te serieus nemen, maar ja. je hebt wel overal geld voor nodig en excursies zijn DUUR en ik vind dat eigenlijk vooral heel zonde. van mijn geld. ja. haha. -ja ik ben een echte Nederlander ik weet het-)

IJsland is al bizar duur. Even voor de grap mijn boodschappenbonnetje van afgelopen week erbij halen? Een zakje wortels? Gewoon, simpele, normale wortels? Die oranje dingen die konijnen eten? 2,85 euro. En nee, dat is niet zo’n zak die je in Nederland haalt, maar een klein zakje. Met kleine. Babywortels.
Vier rode uien? Tel maar 2,50 neer hoor. En een minuscuul stokbroodje (zoiets wat ze in Nederland een pistolet zouden noemen)? 1 euro en 50 cent.

Dat ik nu officieel een inwoner van IJsland ben (joepie ik heb een kennitala) betekent niet dat ik korting krijg. Helaas. Maakt ook verder niet uit, ik probeer de goedkoopste dingen overal tussenuit te halen, zo koop ik heel veel diepvriesgroenten, want dat is om een of andere mysterieuze reden een stuk goedkoper dan verse groenten. Dat geldt ook voor vlees trouwens, maar dat eet ik dan weer niet (en als ik die prijzen in de supermarkt bekijk ben ik daar heel, HEEL erg blij om.)

Goed, terug naar waarom ik nu op zondag op mijn bank zit in plaats van een avontuur te beleven: Ik moest van mezelf eerst prioriteiten gaan stellen. Ik kan wel doodleuk iedere zondag iets willen doen, maar haal ik dan ook het meeste uit dit jaar in IJsland? Nee. Waarschijnlijk moet ik dan uiteindelijk dingen laten gaan die ik wel heel graag wil doen. Dus ik besloot om dit weekend even ‘rust’ in te lassen en een planning te maken in mijn agenda. Alle avonturen (plus gemiddelde prijzen) die ik echt nog wil beleven gaan mijn agenda in. Dan weet ik tenminste zeker dat ik na dit jaar IJsland kan zeggen dat ik alles heb gedaan wat ik wilde doen. En daar gaat het uiteindelijk om toch?

Even puur ter informatie: de gemiddelde Golden Circle tour –als je met de bus gaat- kost zo’n 70 euro. Natuurlijk is het dan goedkoper om een auto te huren als je met meerdere mensen bent, maar ik ben geloof ik een van de weinigen die het liefst de Golden Circle iedere week zou doen (ja. Ik vind het gewoon leuk om de kleuren te zien veranderen). Dan heb je nog een zuidkusttour a 80 euro, Snaefellsnes voor zo’n 150 euro en oh als je even denkt te gaan relaxen in de blue lagoon? Retourtje met de bus kost al 25 euro. Entree? Ook zoiets.

Je hebt gewoon in IJsland overal een auto voor nodig. En die heb ik dus niet. Dus eigenlijk is dat het probleem. :’)

Die hondensledetocht wil ik overigens graag nog voor kerst doen. Gewoon. Vind ‘k leuk.

En die helikoptervlucht? Tja. Mocht ik ooit eens een mooie prijs van (ja. Nee. Dit is GEEN grap.) 2500 euro winnen, dan kan ik die ook doen. Fijn he?

En nee. Ik weet ook niet wat die noorderlicht foto bovenaan doet. Ik vond ‘m gewoon leuk. Denk ik.

Comments

  1. says

    Oké, ik ben dus nu helemaal fan van je blog en instagram. Ik ben zo blij dat je me ging volgen, want nu zie ik de mooiste plaatjes van IJsland gewoon dagelijks! yay! Ik wil zo graag gewoon weer terug, het liefst zou ik nu meteen in het vliegtuig stappen en gewoon gaan. Auto huren en rondrijden, maarja, wat je zegt, veels te prijzig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *