Siggi en zijn Wintris. De #panamapapers in IJsland.


Foto: Matthew Lloyd/Bloomberg

Het zal vast niemand ontgaan zijn, de #panamapapers zijn groot nieuws in binnen- en buitenland. Ik volg het IJslandse nieuws op de voet, net als het Nederlandse en Engelse nieuws en er was toch een ding wat me meteen opviel gister: Siggi en zijn Wintris.

Siggi is het ‘koosnaampje’ voor de minister president van IJsland. Zeg maar gerust de ‘machtigste man’ van IJsland dus. Zijn volledige naam is Sigmundur Davíð Gunnlaugsson en hij heeft een klein foutje gemaakt.
Maar laten we bij het begin beginnen:

Iceland PM walks out of interview after tax haven question

In een interview met de Zweedse tv werd hem een vraag gesteld die hem niet zo beviel en dus liep hij boos weg uit het interview. De video hiervan werd zondag (3 april) geplaatst op de website van The Guardian. En aan de reacties op de video te zien waren de IJslanders al aardig ‘boos’.


Dit is het beruchte filmpje

Vandaag is het 4 april en stond het hele Austurvollur plein vol met protestanten die het aftreden van Siggi eisten. Door het gooien van bakken Skyr naar het Althingi (het parlement), eieren tegen de ramen te werpen en vooral lekker met elkaar staan kletsen in het zonnetje terwijl ze af en toe wat leuzen roepen en met borden en spandoeken heen en weer gaan hopen ze dit voor elkaar te krijgen. Tot nu toe zegt Siggi: Ik treed niet af.

Foto: Iceland Monitor. Op de borden staat geschreven: Verkiezingen nu!

Wat is er nu precies gebeurd waardoor die IJslanders ineens zo boos zijn?

Het begon allemaal in 2007, Siggi en zijn vrouw begonnen een offshore bedrijf, Wintris, dat geld uitleende aan een aantal IJslandse banken.

In 2008 was de economische crash die iedereen zich nog wel herinnert. Bankiers werden opgesloten, veel Nederlanders waren geld kwijt. De drie banken aan wie Siggi geld had geleend vielen hierbij ook om en begonnen vervolgens met hun schulden afbetalen: spaargeld en geleend geld moest eerst terugbetaald worden.

In 2009 werd Siggi de leider van de progessieve partij en hij werd verkozen om in het parlement te zitten. Op dat moment zouden er nieuwe wetten komen waarin stond dat er helderheid en openheid moest zijn: als je meer dan 29% aandelen in een bedrijf hebt moet je dat laten weten. Deze wetten zouden in 2010 ingaan. Siggi bezat op dat moment 50% van zijn bedrijf Wintris, zijn vrouw bezat de andere 50%.
Op 31 december 2009 verkocht Siggi zijn aandelen in het bedrijf voor 1 dollar aan zijn vrouw. Net voor het ingaan van de nieuwe wetten.

Nu komt het punt waarom de IJslanders dus zo boos zijn: Siggi werd populair door zijn ‘In defence of Iceland’ movement. Hij haalde mensen over op hem te stemmen door te zeggen dat IJslanders eerst moesten komen, daarna de rest van de wereld pas terug betaalt moest worden.

Hij was de man die vocht tegen de criminelen en gieren die ervoor zorgden dat de banken ‘buitenlanders en buitenlandse bedrijven’ moesten terugbetalen, zei dat het belangrijk was het geld in IJsland te houden en dat het vooral heel belangrijk was om de ISK te houden.

In 2013 werd hij gekozen als Minister President. In die tijd heeft hij nooit kenbaar gemaakt dat hij betrokken was met geld uitlenen in het verleden of dat hij geld had in het buitenland. Als minister president maakte hij regels en wetten die direct effect hadden op mensen die geld uitleenden.

Na de crash in 2008 moesten mensen die geld hadden uitgeleend en het uit IJsland weghaalden 39% ‘stability’ belasting betalen.

Vorig jaar, in 2015, werd deze belasting door de regering van Siggi afgeschaft in ruil voor een soort vrijwillige bijdrage. Dit betekende dat de IJslandse staat bijna 2 MILJARD EURO (!!!!!!) misloopt en dat bedrijven die dus geld hadden uitgeleend aan de banken dit geld mogen houden, waaronder dus Wintris, het bedrijf wat (nu) van de vrouw van Siggi is.

Om een lang verhaal kort te maken: Siggi verandert de wetten in IJsland zo dat hij er zelf baat bij heeft.

En nu weigert hij af te treden.

En nu zijn de IJslanders dus boos.
Heel boos.
Zo boos dat ze met Skyr en eieren gooien.
Er is zelfs iemand opgepakt voor het gooien van Skyr.

Foto: Iceland Monitor.

Ik ben heel benieuwd hoe dit afloopt, maar eerlijk gezegd gok ik erop dat onze Siggi, die eigenlijk de onze al niet meer is, heel snel gaat aftreden.

To be continued…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *