MOETEN WE DAN MAAR OVERAL HEKKEN GAAN NEERZETTEN?

CUw7I8RUAAAAh-R.jpg-large

Dat is de grote vraag die nu onder de IJslanders rond gaat. Afgelopen week overleed er iemand op het Reynisfjara strand, puur ongeluk natuurlijk. Kan gebeuren, deze persoon was –van wat ik heb begrepen- niet mee met een grote tourbus, is dus niet gewaarschuwd door een gids en heeft waarschijnlijk de waarschuwingen niet gezien. Daarnaast heb ik een foto gezien van de rots waar de meneer op heeft gestaan en die is een aardig stukje van het water vandaan. Deze meneer had dus gewoon heel veel pech.

Maar nu ineens duiken er overal foto’s op van toeristen die met hun lot spelen. Toeristen die over de weinige hekken die er wél staan, zoals bijvoorbeeld bij Gullfoss, heen stappen om tóch die ene foto te kunnen nemen, om net een stukje dichter bij de waterval te komen. Toeristen die ondanks waarschuwingen bij het jokulsarlon óp de ijsschotsen gaan staan. Toeristen die over de barrières bij de geisers heen stappen om vanaf de andere kant een foto te maken én ondanks het tragische ongeluk van afgelopen week: toeristen die ín het water gaan staan bij Reynisfjara.

IJsland heeft de faciliteiten niet om overal bewaking neer te zetten en eigenlijk willen ze dat ook helemaal niet. Enerzijds vinden ze het een kwestie van ‘common sense’ dat je niet in het water gaat staan op een strand als het -4 is, dat je niet in je nakie op een ijsberg gaat staan, dat je de natuur respecteert zoals ie is én dat je je hersens gebruikt als je op pad gaat. Aan de andere kant, mede dankzij alle foto’s die ineens opduiken en alle ongelukken die de laatste tijd gebeuren, vinden ze dat er nu toch wat gedaan moet worden.

CUw6XbXUEAEiZis.jpg-large
Voetstappen achter de touwen bij Geysir.

De vraag is alleen wat doe je aan toeristen die hun hersens gewoon níet gebruiken?

Moeten we dan overal hekken gaan neerzetten? Moeten we overal waarschuwingsborden gaan ophangen? Moeten we dan de tourbussen maar niet meer naar die plekken laten gaan? Moeten we dan misschien maar een klein bedrag vragen om bij de ‘attractie’ te kunnen komen? Of moeten we politie/bewaking neerzetten?

Het is wel gebleken dat een groot aantal toeristen de waarschuwingsborden en hekken die er staan negeren, dus dat is duidelijk niet de oplossing. Maar wat dan wel?

CUw5Uv-WIAE5H8p.jpg-large
Mensen die over de touwen bij de geisers heen stappen om betere foto’s te kunnen maken..

Om eerlijk te zijn denk ik dat de enige oplossing is om een entreebedrag te gaan vragen bij dit soort plekken en van het geld wat daarmee wordt opgehaald bewaking neer te zetten om mensen nog eens extra te waarschuwen. Borden alleen helpen niet, touwen en hekken alleen ook niet en zo kun je toch nog bij de attracties komen zonder dat je zicht wordt belemmerd door lelijke hekken borden lijkt mij.

Of als dat ook niet helpt en toeristen niet luisteren naar de waarschuwingen.. misschien moeten we dan de natuur maar gewoon z’n ding laten doen?

In ieder geval is het voor nu nog een discussie die waarschijnlijk nog een hele tijd doorgaat voor er hier echt iets gaat veranderen. IJslanders zijn niet zo heel snel in het doorvoeren van ‘nieuwe dingen’ is mij wel gebleken.

Comments

  1. says

    Goed artikel Linda! Ik las afgelopen week dat CNN IJsland als belangrijkste reislocatie voor 2016 heeft bestempeld dus er gaan denk ik nog veel meer toeristen komen en alhoewel die echt niet allemaal dom of waaghalzerig zijn neemt het aantal die dat wel zijn dan ook toe. Misschien moeten die “gevaarlijke” plekken alleen nog bezocht worden met een verplichte gids erbij die de gevaren kent?

    • Linda says

      Oef ja, verplichte gids zou ook een optie zijn, maar om hier te mogen gidsen moet je een gids-opleiding gedaan hebben en ik denk dat dat uiteindelijk ook niet te doen is met alle mensen die een auto huren.. Het is echt een lastig probleem..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *