HET IS DONKER.

17/12 Reykjavik

Dit stuk schreef ik op 9 december, maar ik wilde eerst even zeker weten dat het niet kwam omdat ik ziek was/griep had/weet ik veel wat anders was voordat ik dit online gooide. Dan weten jullie dat. Dus als jullie dit lezen: ja. Het is nog steeds kut, maar ik zit op dit moment in het vliegtuig naar Nederland dus ik kan het plaatsen zonder dat mensen zich zorgen hoeven te/gaan maken.

Toen ik naar IJsland vertrok las ik overal al dat je in de winter zéker vitamine D moest gaan bij slikken, of op z’n minst heel veel vis eten, of van die vieze levertraanlepels wegwerken (ik krijg er nu nog kotsneigingen van). En ik vond het allemaal wel prima, want ik dacht dat het wel mee zou vallen. Eigenlijk denk ik dat nu nog. Maar het valt niet mee.

Na uitvoerig onderzoek onder IJslanders -ik heb een aantal locals om hun tips gevraagd, dit deed ik in september, misschien was dat de fout, want toen waren ze nog niet depressief- kwam ik tot de conclusie dat ik iedere dag gewoon naar buiten moest gaan. Gewoon. Lopen. In de zon (die er dus niet is, want het is de godganse dag bewolkt). Vitamientjes uit de natuur plukken. En af en toe dan misschien een keer een vet visje eten (doe ik niet, ik eet geen vis), of wat vlees naar binnen werken (doe ik dus ook niet, ik eet geen vlees) en dan zouden al die vieze pillen en levertraanzooi niet nodig zijn.

FOUT.

Ik slik vanaf 20 november vitamine D pillen. Gewoon voor het geval dat. Ik ga iedere dag naar buiten, zelfs als de zon niet schijnt en het regent dat het giet (of sneeuwt in mijn geval) om die vitamientjes te plukken. MAAR HET WERKT NIET.

Ik kan je dit vertellen: die korte dagen duren ONT-ZET-TEND LANG. Want als ik om 8 uur (of 9 uur als ik er geen zin in heb) wakker word is het nog donker. Twee uur later is het óók nog donker en ja, pas om 11 uur gaat de zon op. Dan is het de hele dag bewolkt en lijkt het niet eens op echt daglicht, maar meer schemering en vervolgens is het om 3 uur weer donker. Aantal uren licht? 4 uur.

Het is niet alleen vreselijk vermoeiend dat het zo lang donker is (ik bedoel: ik val om 6 uur ’s avonds al in slaap..), mijn hele bioritme is hierdoor compleet verstoord en het is gewoon irritant. Heel simpel. Het is NIET leuk meer.

Ik kan met alle goede wil van de wereld wel iedere dag 2 uur rond gaan dwalen door de stad, dat doe ik dan ook, maar het heeft voor mijn gevoel totaal geen zin. Ik zit in een soort cirkeltje. Ik word wakker in het donker, loop een rondje en vervolgens is het al weer donker, zonder dat het echt licht is geweest.

Het is deprimerend.

Het is vervelend.

Ik ben er klaar mee.

Die donkerheid buiten die begint me naar mijn hoofd te stijgen. Letterlijk en figuurlijk. Ik heb afgelopen week de symptomen van vitamine d tekort maar eens opgezocht:

  • lusteloosheid: check
  • zwakkere botten: geen idee, voor zover ik weet heb ik nooit iets gebroken
  • bloedend tandvlees: telt een bloedsmaak in mijn mond ook mee?
  • Spierpijn: check
  • Energietekort: check
  • Angstaanvallen: ’s nachts badend in het zweet wakker worden van nachtmerries, telt dat mee? Zo ja: check
  • Hyperventilatie: check, check, check, tiendubbelcheck.
  • Krampen en spiertrillingen: check

Nu zegt zo’n symptomenlijstje vast helemaal niets, maar ik merk aan mezelf dat ik veel meer ademhalingsproblemen heb sinds het zo lang donker is en ik wéét dat dat door hyperventilatie komt en ik heb al een aantal keer naar mijn astmamedicijnen gegrepen, terwijl ik juist sinds ik hier ben zo veel meer ‘lucht’ heb.

Daarbij heb ik af en toe (zeg maar gerust: iedere keer als ik op sta) dat alles zwart voor mijn ogen wordt, waarna mijn hele lichaam gaat trillen en ach ja. Ik geloof dat dat wel onder spiertrillingen valt toch?

En die lusteloosheid? Nou ja. Ik heb echt wel zin om dingen te doen, maar.. ja.. ik heb er de energie niet voor. Ik heb amper de energie om mezelf iedere dag uit mijn kamer te slepen en een rondje door de stad te lopen, ik heb amper de energie om uit bed te komen. Om te eten. En dat is geen grapje.

Maar ondanks dat kom ik onmogelijk in slaap, zodra ik slaap ben ik ieder uur wakker en die nachtmerries. Jongens. Echt. Die nachtmerries. Mag het alsjeblieft stoppen? Ik ben ondertussen iedere dag mijn pyjama shirt aan het wassen omdat ik gewoon letterlijk badend in het zweet wakker word. Waar de nachtmerries over gaan? Geen flauw idee.

Kijk. Ik ben natuurlijk geen dokter, maar ik snap ook wel dat er in ieder geval IETS niet goed is. Wat het precies is? Ik weet het niet. Ik gok dus die vitamine d. Maar no way dat ik hier naar een dokter ga als het niet echt nodig is. En daarbij: over 10 dagen ben ik al weer in Nederland en dan gaat het vast stukken beter (ik bedoel, het is daar 2x zo lang ‘licht’). Tot die tijd? Ik heb mijn dosis vitamine d pillen maar even omhoog geschroefd. Ik neem er vanaf vandaag twee. Kijken of dat werkt.

Even voor de duidelijkheid: ik denk nog steeds dat het door vitaminegebrek kom dat ik me zo voel. Het is gewoon ontzettend deprimerend om bijna 24 uur in het donker te zitten en ik was er klaar mee. Ik heb zelfs op het punt gestaan mijn vlucht om te boeken en eerder naar Nederland te vliegen, maar uiteindelijk won mijn verstand het en deed ik het niet. Even doorbijten dus. Maar nu ben ik weer onderweg naar Nederland dus het komt allemaal goed.

In ieder geval weet iedereen nu hoe ik die donkere dagen hier in IJsland vond. Het zal vast niet voor iedereen hetzelfde zijn (hoewel ik van veel mensen hoor dat ze het zat zijn/er klaar mee zijn/er moe van worden/zich niet goed voelen), maar goed.. Voor mij dus wel.

Oh en bovenstaande foto is een beetje hoe die donkere dagen eruit ziet. Lekker licht he? 😀

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *