HET GEVAAR VAN HET REYNISFJARA STRAND

Four Men Swept Away by Wave

bron

Tourist Wades Into Reynisfjara For Better Pictures

bron

Foreign traveller rescued as he is swept into the sea on Reynisfjara beach

bron

Tourist Narrowly Escapes Danger At Beach

bron


Bovenste foto maakte ik begin oktober, onderste foto eind november.

Dit zijn zo maar vier verschillende krantenkoppen van de afgelopen tijd en ze gaan allemaal over dezelfde plek: Reynisfjara beach, oftewel het zwarte zand strand in de buurt van Vík. Een enorm populaire ‘attractie’ waar ik al vaker over heb geschreven (zie hier, hier en hier). Ik snap het ook wel, dat zwarte zand is ook ontzettend intrigerend, de basaltkolommen, de bijzonder gevormde grotten en dan natuurlijk nog die gekke rotsformaties in het water. Het ís nu eenmaal een prachtige plek om naartoe te gaan en ik snap dat mensen zo’n mooi mogelijke foto willen maken, maar om daar nu je leven voor te riskeren?

Als je met een tourbus mee gaat wordt je altijd gewaarschuwd dat het water hier gevaarlijk is en als je niet met een tour mee gaat: er staan voor het strand borden dat je moet oppassen, maar toch zijn er blijkbaar mensen die niet voorzichtig zijn en te dicht bij of zelfs ín het water gaan staan. Twee dagen geleden was er ook weer zo’n toerist: ging in het water staan om foto’s te maken en toen kwam er ineens zo’n verraderlijke gold aan en boem, pats, ze lag in het water. Nu kan deze toerist het nog na vertellen, ze eindigde gelukkig op het strand, maar er zijn ook toeristen die meegesleurd worden door de golven, vervolgens in de gevaarlijke onderstroom terecht komen en verdrinken (of net op het nippertje gered worden door de vrijwilligers van het ice-sar team, die hiervoor hun eigen leven riskeren).

Eigenlijk heb ik dus al een beetje verklapt waarom het water hier zo gevaarlijk is. De golven zijn ongelofelijk onvoorspelbaar, het lijkt misschien alsof de zee heerlijk kalm is, maar voor je het weet wordt je meegesleurd en ben je dood. Ja sorry, maar als ik het iets genuanceerder opschrijf dan leren mensen er nog niets van. De onderstroom bij het strand is levensgevaarlijk en ja.. die golven he. Kijk maar mee, ik heb zomaar even wat foto’s van instagram geplukt:

From lava to basalt columns. Black sand beach. Reynisfjara, Iceland ??

Een foto die is geplaatst door briancarcich (@briancarcich) op

De laatste keer dat ik er was, eind november, was het een prachtige zonnige dag. De zon was langzaam aan het ondergaan en de oranje gloed maakte alles nog net een stukje mooier en magischer. De zee leek kalm en rustig. Ik liep, nadat ik mijn zusjes uitdrukkelijk gewaarschuwd had voor het water, met mijn vader naar een van de verder gelegene grotten en toen ik terug liep naar mijn zusjes en we op de basaltkolommen wilden gaan zitten hoorde ik mijn vader ineens schreeuwen. Hij had een golf aan horen komen, zo’n verraderlijke rot golf die ze daar wel vaker hebben en heeft iemand vervolgens opzij getrokken. Die persoon stond met zijn rug naar het water toe en had de golf niet aan horen komen. Had dus bijna in het water gelegen, ondanks dat de zee zo rustig leek. Niet lang daarna moest ik mijn zusje ook even opzij trekken voor zo’n golf, ondanks dat we een heel eind bij het water vandaan waren.

Begin september, we hebben met een aantal studiegenootjes een auto gehuurd en zijn de zuidkust langs gaan rijden. We stopten iets na Dyrholaey bij een heel klein strandje, vlak naast Reynisfjara. Er zaten wat mensen op het strand te genieten van het weer (wat sowieso al erg raar was, want het regende), ik liep het strand op met een Noorse vriendin toen er zo’n monstergolf aan kwam. Ik heb nog nooit zo hard gerend, ondanks dat ik net 1 voet op het zand had gezet. Die monstergolf overspoelde de twee mensen die zaten te ‘genieten’ van het weer, maar gelukkig sleurde de golf ze niet mee. Niet lang daarna, terwijl wij van een (GROOT!) afstandje naar het water stonden te kijken liepen er twee Japanners het strand op, wij waarschuwden ze nog, maar goed: luisteren vinden veel mensen moeilijk. Nog geen 10 seconden later was de camera van een van de Japanners verdronken en was hij zeiknat.

Wat ik hiermee wil zeggen? Kijk alsjeblieft, alsjeblieft uit als je naar dit strand gaat. Luister naar de waarschuwingen van de gidsen, geloof de borden als er staat dat het gevaarlijk is. Bovenstaande mensen hebben dan misschien geluk gehad, maar er zijn ook mensen meegesleurd en verdronken (lees hier het verhaal).

Dit is dus niet echt iets waar ik normaal over schrijf, maar aangezien ik het nu al zo vaak in het nieuws heb gezien hier in de tijd dat ik hier ben, vond ik dat ik er even een waarschuwing uit moest gooien. Ieder gewaarschuwd mens is er weer een meer..

Edit op 10 februari 2016: Er is vandaag iemand overleden op het strand. Een enorme golf kwam uit het niets vanuit een -zo leek het- kalme zee en sloeg tegen de basaltkolommen waarop deze meneer zat/stond. Hij werd meegesleurd de zee in en verdronk. De kustwacht heeft nog geprobeerd hem te redden, maar het was te laat. Inmiddels is er besloten om voorlopig vast politie op het strand te zetten om mensen extra te waarschuwen, waarschijnlijk komt er later een andere oplossing hiervoor, aangezien dit geen politiewerk is.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *