THE ICELAND DIARIES #1

iceland diaries 1
Stiekem hebben jullie natuurlijk al een aantal dingen kunnen lezen, dus voor de uitgebreide verslagen verwijs ik jullie door naar de andere stukken. Maar een kort dagboekje van mijn hele week kan natuurlijk geen kwaad ;).

Zaterdag
Zaterdag vertrok ik vanuit Nederland en ging ik twee uur terug in de tijd. In het vliegtuig heb ik eerst wat afleveringen modern family gekeken (zoooooo fijn dat je bij icelandair zelf kan kiezen wat je wil kijken). Daarna heb ik de vlog in elkaar gezet en nog wat uit het raam gekeken, omdat ik zag dat het weer licht aan het worden was. Ik ging natuurlijk twee uur terug in de tijd, dus echt donker was het nog niet toen ik aankwam.

Eenmaal aangekomen lag mijn koffer al op de bagageband toen ik daar aankwam en ik sprong meteen de bus in, die bracht me in ongeveer 45 minuten naar mijn Guesthouse (Pavi), waar ik de eigenaar moest bellen omdat het inmiddels 1 uur ’s nachts was. De eigenaar was er nog geen 5 minuten later en bracht me naar het goede gebouw, droeg mijn koffers en zei dat de meeste IJslandse kinderen niet meer goed de grammatica leren, omdat de leraren tegenwoordig niet meer zo goed zijn. Maar hij vond het wel heel tof dat ik als buitenlander IJslands wilde leren.

Zondag
Ik dook meteen mijn bed in en werd vervolgens nog geen 5 uur later weer wakker, ik boekte een Golden Circle tour en wat er daar gebeurde kun je allemaal hier lezen.

’s Avonds vloog ik door naar de Westfjorden, waar ik werd opgehaald door de director van de IJslands cursus, super leuke man. We werden in Nupur afgezet, kregen wat informatie en ik besloot te gaan slapen. Ik was op.

Maandag
De volgende ochtend stond ik om half 7 naast mijn bed om een rondje te gaan hardlopen (ja, sorry. Ik ben gek. Ik weet het), want ik wilde de omgeving verkennen. Na een half uurtje heuvels op en af rennen was ik er wel weer klaar mee en ging ik terug naar het hotel. Om 8 uur zat ik aan het ontbijt en om 9 uur hadden we de eerste lessen IJslands. Wat we ’s middags deden in Isafjordur kun je hier lezen.

Dinsdag
Op dinsdag hadden we de tweede lessen en stiekem vind ik het IJslands niet eens zo heel moeilijk. Het is meer lastig, omdat de uitleg in drie talen is 😉 ’s middags reden we naar Haukadalur waar Gisli’s Saga plaats heeft gevonden en daar kun je hier over lezen.

Woensdag
Op woensdag had ik de derde lessen en eigenlijk wordt het steeds makkelijker, ’s middags waren er dus electives, maar daar had ik nog niets van gekozen. Ik ben eerst bezig geweest met stukjes schrijven en daarna heb ik nog meer geschreven, huiswerk gemaakt en kregen we een mini first aid cursus in het IJslands, omdat er maar 2 mensen zich hadden aangemeld daarvoor. Vervolgens besloot ik heel even te gaan liggen in bed, omdat ik zo moe was. Twee uur later werd ik wakker en schreef ik nog meer. Vervolgens had ik me aangemeld voor de sunset trip waar je van de week meer over kunt lezen. Wat ’n avond!

Die nacht werd ik wakker met ontzettende steken in mijn enkel, ik deed het licht aan en keek wat er met mijn voet aan de hand was, maar er was niets te zien. Ik besloot een koude doek erop te leggen en verder te slapen.

Donderdag
’s Ochtends deed mijn enkel nog steeds pijn, zo erg ondertussen dat ik ‘m helemaal niet meer kon bewegen. Ik dacht ook dat ie niet opgezwollen was… tot ik mijn andere voet ernaast hield. Vervolgens ben ik eerst ijs gaan halen om te koelen, want ook al heb ik geen idee wat er gebeurd is, dit leek me toch wel verstandig. Helaas heeft het ijs niet geholpen. Ik kreeg op twitter de suggestie dat het misschien een allergische reactie was, maar ik heb niets raars gegeten (volgens mij) én als ik loop/erop sta doet het zo’n pijn dat ik wel door de grond kan zakken. Die ochtend dus tijdens de les met mijn voet omhoog gezeten, vervolgend hinkelend naar boven voor de lunch en eigenlijk niet meer verplaatst. Ik had een wandeling willen maken, maar dat ging dus niet. ’s Middags zou ik een Icelandic in the garden les hebben, maar omdat die tuin een kilometer hier vandaan is en ik dus niet kan lopen ging dat feest niet door. Ik baalde echt en dus ben ik maar even met mijn voet omhoog in bed gaan liggen.

’s Avonds ben ik nog een klein rondje om ons guesthouse gelopen, omdat ik toch even naar buiten wilde. Gelukkig ging dit redelijk goed, de zwelling was daarvoor al wat minder en ik kon er ook al weer op staan. Na het rondje ging het gelukkig ook nog gewoon goed, wel heb ik daarna weer met mijn been omhoog gezeten.

Vrijdag
Het liefst had ik in mijn bed blijven liggen, met mijn been omhoog, maar het was de laatste dag en de laatste lessen en dus vond ik dat ik moest gaan. Gelukkig was het wel enigszins nuttig (we leerden hoe we iemand de weg moesten wijzen, maar volgens mij had het zinvoller geweest als we hadden geleerd om de weg te vragen :p) en gezellig. De lunch bestond uit vissoep met groenten en die heb ik maar even laten staan. Ik heb ’t geprobeerd, maar het was toch niet echt –helemaal niet- mijn ding.

Daarna werden we de eetzaal uitgestuurd omdat ze gingen voorbereiden voor die avond en dus besloten we om na de laatste elective –over IJslandse families- te gaan zwemmen. We liepen met ons crash course groepje naar het strand, trokken onze kleding uit en doken het water in. Of ja. Liepen koukleumend het water in, het was echt niet zo spectaculair. Het water was echt ijs en ijskoud en de eerste stappen die ik zetten lieten mijn voeten al bevriezen, dus ik werd steeds langzamer. Toen ik na twee minuten eindelijk een beetje gewend was besloot ik er vol voor te gaan en ook kopje onder te gaan. JEZUS WAT KOUD. Daarna eigenlijk heel snel het water weer uit gegaan, maar toen toch nog een keer terug gegaan omdat de kou mijn lijf al weer uit was. Als je er eenmaal in bent geweest, viel het reuze mee. Maar goed, dan moet je je kleding weer aan en ben je vergeten ondergoed mee te nemen dus ik in mijn natte bikini onder mijn droge warme kleding. Ach ja. Niets aan te doen. Daarna een snelle warme douche genomen en toen ik daaronder vandaan kwam kreeg ik het pas koud. Warm aangekleed dus… tot ik erachter kwam dat IEDEREEN helemaal netjes gekleed was voor de laatste avond. Oeps. Ja. Uh. Ik trok dus maar een iets nettere trui aan en vond ’t toen wel weer prima.

Het avondeten was echt heel leuk gedaan, eerst een speech, toen een voorgerecht (met onder andere hele lekkere zalm) en typisch IJslands eten: walvisblob (hoe noem je dat in het Nederlands? Vet? ), schapenhersens, lamslever en rotte haai.

Ik gooide de haai op mijn bord, daarnaast de schapenhersens en daarnaast de walvis. De lever liet ik voor wat het was. Ook al bleek iedereen die aan ’t eind het lekkerst te vinden. Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om het te eten en nadat ik de walvis in mijn mond stopte en bijna over mijn nek ging (en de hele eetzaal keihard moest lachen, want echt mijn gezichtsuitdrukking zag er waarschijnlijk niet uit, het was ZO smerig) en uiteindelijk zonder te kauwen –ik durfde niet te kauwen- doorslikte besloot ik de rest maar te laten voor wat het was. Haai had ik toch al eens geproefd en vond ik toch wel smerig en de hersens durfde ik gewoon echt niet meer. Het stomme is: haai is vies. Echt vies vies vies vies VIES. Maar walvis. Gad-ver-damme. Daar valt haai zelfs bij in het niet.

Na het eten was er een afscheidsfeest, eerst kreeg iedereen –wij dus ook- een diploma om vervolgens op de foto te gaan en een toneelstukje neer te zetten. Sommigen deden een liedje, anderen improviseerden wat en weer anderen hadden een film gemaakt. Om 11 uur was ik er echter wel weer klaar mee –iedereen was nogal dronken- en ik wilde gaan slapen dus dook ik mijn bed in om vrijwel meteen in slaap te vallen.

Zaterdag
Om 9 uur vertrok de bus vanaf Núpur naar Isafjordur. Eerst richting het vliegveld, daarna naar de stad om de andere groep op te halen. Vervolgens reden we heel de Westfjorden door. Het landschap was zo divers, vrijwel iedere 5 a 10 minuten zag het er anders uit. Maar ZO MOOI. Ik kon niet stoppen met kijken. Terwijl de hele bus lag te slapen, zat ik maar te staren naar buiten. Naar de watervallen, sneeuw, bergen, fjorden, NOG meer watervallen (ik hou van watervallen) en eigenlijk ALLES om ons heen. We maakten een aantal korte stops, onder andere bij een plekje waar zeehonden zwommen en bij een supermarkt/cafe om eten te halen.

Eigenlijk heb ik vrij weinig andere dingen te zeggen, behalve dat de rit echt heel erg mooi was. Uiteindelijk kwamen we rond 5 uur aan in Reykjavik en om half 6 was ik bij mijn airbnb. Schijnbaar zijn vandaag de bussen in Reykjavik gratis omdat er een culture festival is. Super leuk.

In ieder geval hadden we om 8 uur afgesproken bij de Hallgrimskirkja, maar dat haalde ik natuurlijk weer niet. Ik werd namelijk uitgenodigd om mee te eten met mijn airbnb host. Ze had een speciaal IJslands visgerecht gemaakt en het was ZO ZO ZO LEKKER!!! Woah. Uiteindelijk was ik rond half 10 bij Hlemmur, waar ook de anderen net waren aangekomen –die waren namelijk ook een beetje laat-, onderweg op Laugavegur kwamen we Ida tegen en nadat de rest nog snel wat eten naar binnen gooide, liepen we richting Harpa voor de vuurwerkshow. De band die er speelde was super goed en het vuurwerk. WAUW. Daarna moesten Astrid en ik rennen voor de laatste bus en toen we eenmaal in de bus zaten bleek dat de bussen de hele nacht zouden rijden. Oeps. Ja. Ach. Rond 12 uur was ik weer in mijn kamer in mijn airbnb en ben ik na een paar bladzijden lezen van een random boek wat ik op mijn externe harde schijf vond in slaap gevallen.

Comments

  1. says

    Whaa, geweldig om lezen! Wat een avontuur en wat is het daar mooi!! Ik moest zo lachen met “we leerden hoe we iemand de weg moesten wijzen, maar volgens mij had het zinvoller geweest als we hadden geleerd om de weg te vragen” 😉 Veel plezier daar nog en ik kijk al uit naar de volgende update 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *